Jamboreebrev

Inför jamboreen skickar vi ut fyra jamboreebrev som förbereder och peppar alla funktionärer.

Jamboreebrev 3

Varmt välkommen till Jamboree17 – Scouternas stora sommarläger den 2-14 augusti i Kristianstad.
Du får det här mailet eftersom du är anmäld som funktionär på Jamboree17.

47 dagar kvar till Jamboree17!

Eller 50 dagar till deltagarna rycker in 😎 Det har aldrig varit närmre i tid tills vi ses på jamboreen! Du möjliggör mötet med 11 000 barn och unga som gör världen bättre på Jamboree17. Det kommer bli ev fartfylld vecka med massa äventyr och kompisar. Det lovar vi!

Har du frågor kan du alltid maila jamboree17@scouterna.se. Under semestertider har vi längre svarstider än normalt.

Vad kul att du ska vara funktionär på jamboreen!

Välkommen – du ska vara med och skapa Jamboree17! Funktionärsupplevelsen är intensiv och väldigt kul. Som funktionär är du med lite före och lite efter jamboreen och är med och bygger samt river staden, vår medelstora staden, vi ska bo i under en veckas tid. Som funktionär får du skapa Jamboree17 och göra den precis så bra som Sveriges bästa sommarläger ska vara.

Ta med en kompis!

En jamboree är en jättebra möjlighet att lära sig nya saker om exempelvis ledarskap och hållbarhet. Det är också ett jättebra sätt att skaffa sig arbetslivserfarenhet för dig som funktionär! Vi behöver vara så många som möjligt i sommar, så ta med en kompis! Be hen anmäla sig idag här http://www.jamboree.se/anmalan.

Packlista

Ta med dig rätt grejer på jamboreen. Det är lite knepigt att veta vad man ska ta med sig och man vill inte ha med sig för mycket eller för lite. Till jamboreen kommer man inte gå superlångt, så vad du packar i, om det är en väska eller ryggsäck, spelar inte jättestor roll. Men det kan vara knepigt att försöka köra en rullväska på fältet, så det rekommenderas inte. På dagarna kommer du vara iväg länge på roliga programaktiviteter, så en vattenflaska och dagsryggsäck är bra. Vi har skrivit ihop en packlista här https://www.jamboree.se/packlista/, men kom ihåg att du får ha med dig vad du vill, nästan i alla fall.

Försäkringar på jamboreen

Vi vill att alla deltagare och funktionärer på jamboreen ska ha ett bra skydd om något skulle hända. Därför har vi i samarbete med Willis Towers Watson och Svedea Specialförsäkring tagit fram försäkringar som är speciellt anpassade för Scouterna och vår verksamhet.

Alla som deltar på något sätt på jamboreen täcks av vår vanliga medlemsförsäkring som tillsammans med reseförsäkringen ger ett ordentligt skydd vid all verksamhet. Alla som reser tillsammans med eller på uppdrag av Scouterna, dess distrikt, förbund eller scoutkårer täcks av vår omfattande tjänstereseförsäkring. Båda försäkringarna gäller så fort du som medlem deltar i någon verksamhet som anordnas av Scouterna lokalt eller centralt.

Mer om försäkringarna
På scoutservice.se kan du läsa mer om vad som ingår i de olika försäkringarna och hur du ska göra om du drabbas av skada. Här hittar du också alla nödvändiga kontaktuppgifter.
* För dig som är medlem (http://www.scoutservice.se/forsakringar/for-dig-som-ar-medlem/) (gäller alla deltagare och funktionärer)
* För scoutkårer (http://www.scoutservice.se/forsakringar/for-scoutkarer/)
* För dig som är förälder (http://www.scoutservice.se/forsakringar/for-dig-som-ar-foralder/)
* Om du drabbas av en skada (http://www.scoutservice.se/forsakringar/om-du-drabbas-av-en-skada/)
* Om du har frågor (http://www.scoutservice.se/forsakringar/om-du-har-fragor/)
* Om Svedea & Willis Towers Watson (http://www.scoutservice.se/utveckla-karen/administration/forsakringar/om-svedea-willis-towers-watson/)

Kaffe

Fås gratis i funktionärsmatsalen Habriento. #kaffekrisen

Var får jag information?

Man får information av sina arbetsledare eller via infocentren som finns på jamboreen.

Tysta delar i funktionärsbyn Malasaña

Det finns möjlighet att placera sitt tält i utkanten i funktionärsbyn för att få större chans till tystnad runt om kring sig.

Tobak

Scouterna förbjuder ingen vuxen att använda tobak, men ingen ska heller påverkas att börja använda tobak i samband med Scouternas verksamhet. Därför bör Scouternas verksamhet vara fri från tobak. Man bör heller inte brukar tobak i verksamheten utan vara på avstånd från den. På Jamboree17 kommer det inte säljas tobak i något av de ställen där vi driver försäljning.

Funktionärsinvigning- och avslutning

Onsdag den 2 augusti klockan 17:00 är det funktionärsinvigning. Då träffar du alla dina funktionärskollegor på jamboreen och äter kvällsmat tillsammans med dem samtidigt som vi smyginviger Jamboree17.

Avslutningen för funktionärer är måndagen den 14 augusti. Klockan 11:00 till 13:00 avslutar vi jamboreen tillsammans med varandra över en picknick-lunch. Det är då du din funktionärsgåva, en vattentät seglarsäck med jamboreedesign som rymmer 40 liter.

Säkerhet och sjukvård på jamboreen

Om något händer! Under jamboreen är det viktigt att du som funktionär och ledare vet hur du ska kontakta larmcentralen för att rapportera in olyckor.
Åtgärder vid akuta händelser
RÄDDA först de som är i fara.
VARNA de som är i närheten.
LARMA i första hand jamboreen egen larmcentral 044-787 71 60. Naturligtvis fungerar även SOS 112.

Tala om:
* Vem du är
* Varifrån du ringer
* Vad som har hänt
* Var det brinner eller vart olyckan har hänt. Bynummer om möjligt.

ÅTGÄRDA om det är möjligt.
MÖT räddningsresurserna som kommer. Visa vägen.

Åtgärder vid ej brådskande händelser
Kontakta värdarna på respektive stadsdel eller larmcentralen 044-787 71 60. På jamboreerområdet kommer det finnas sjukvårdskunniga, värdar samt brandkunniga. Trygghetscentralen kommer att vara bemannad dygnet runt. Bemanning nattetid utgörs av Larmcentralen i Tryghetscentret.

Sjukvård

På jamboreeområdet finns sjukvård i det centralt placerade Trygghetscentret. Sjukvård kommer att vara öppet dagligen 08:00 till 22:00. Ta med en första hjälpen-väska själv! Det kommer inte finnas något apotek på jamboreen.

Säkerhet

På grund av brandrisken behöver tält sättas upp efter följande anvisningar:
* Minst 3 meter mellan små tält
* Minst 6 meter mellan stora tält.
* Gränsen mellan små/stora tält är fler eller färre än 8 personer i tälten.
* Vägar mellan byarna ska vara 6 meter breda.
* Små tält får placeras i grupper om de totalt rymmer upp till 8 personer. Dock måste tältöppningarna vara anordnade så att personer rymmer bort från mitten av tältgruppen. Avstånd från en tältgrupp till små tält, stora tält eller andra tältgrupper ska vara 3 meter.

Ta tåget till jamboreen!

Som funktionär på Jamboree17 får du 15% rabatt på tågresor med SJ till Kristianstad. Om du behöver boka om din resa anger du kundnummer 956171. Är du direktansluten medlem i Scouterna finns resebokaren på första sidan efter att du har loggat in i Scoutnet (http://scoutnet.se/) . Är du inte direktansluten medlem i Scouterna hittar du hittar resebokningen genom att gå in i anmälningssystemet, välja fliken ”Scoutnetnavigation” och sedan ”Mina sidor”.

Trygga Möten på jamboreen

Alla barn och unga har rätt till en trygg fritid, så även under Jamboree17! Trygga möten handlar om att vara en schysst kompis men också att som ledare ha kunskap och mod att reagera om någon blir utsatt för övergrepp eller kränkningar – såväl på plats på Jamboreen som i våra sociala kanaler. Under jamboreen är det alla vuxnas ansvar att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla barn och unga. Som ledare i Scouterna är det obligatoriskt att gå kursen Trygga Möten, inför Jamboree17 gäller det också samtliga funktionärer. Alla funktionärer som deltar på jamboreen ska även visa upp ett utdrag ur Polisens belastningsregister som är specialanpassat för personer som har uppdrag inom barn- och ungdomsverksamhet.

Om det händer saker under jamboreen som du behöver hjälp och stöttning med kan du vända dig till Listening Ears. Listening Ears kallas de funktionärer som samtalar med deltagare om allt, både roliga och spännande upplevelser och det som är svårare. Till Listening Ears kan ni komma om ni är ledsna, arga, glada, förälskade, rädda eller oroliga. Ledare som på olika sätt behöver stöd i sitt ledarskap är också välkomna!

Listening Ears fungerar under jamboreen som stöd i frågor som rör Trygga Möten, psykologi och socialt arbete. Får du information om övergrepp, kränkningar, mobbing eller olösliga konflikter kommer du till oss för agerande och stöd. Listening Ears finns i Navet både dag- och kvällstid och ibland ser du oss ute på jamboreeområdet.

Har du frågor om Trygga Möten i allmänhet eller är intresserad av Trygga Mötens aktivitetspaket för scouter? Besök vår monter på Ledarskapsön i Navet eller gå in på www.tryggamoten.scout.se (http://www.tryggamoten.scout.se/) .
Scouterna har arbetat med Trygga Möten sedan 2005. Hela policyn om Trygga Möten finns i Scouternas samlade policydokument (http://www.scoutservice.se/files/2015/03/Scouternas-policydokument-141123.pdf) .

Bussar till Kristianstad

Det kommer varje dag under jamboreen gå bussar mellan Kristianstad och Jamboree17. Tidtabell och priser hittar man i Skånetrafikens reseplanerare på hemsidan (https://www.skanetrafiken.se/sok-resa/) eller via appen. Hållplatsen på Jamboree17 heter ”Jamboree Rinkaby”.
* För Android – Ladda ner appen från Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=se.skanetrafiken.washington)
* För iPhone – Ladda ner appen i App Store (https://itunes.apple.com/se/app/sk%C3%A5netrafiken/id1180539331?mt=8)

Ledarskapsön

Ledarskapsön kommer finnas mitt i Navet. Vi kommer fylla dagarna för med kompletta utbildningar, kurser prova-på-pass och workshops, föreläsningar med mera. Bland annat finns det möjlighet att gå Leda Scouting och livekurser i Trygga möten. Mera information och detaljer kommer i nästa jamboreebrev.

Hållbarhet på jamboreen

Kom ihåg att vara varsam om vårt jamboreeområde och stranden. Släng aldrig något på marken och se till att allt slaskvatten hamnar rätt. Förutom stränga miljökrav är vi måna om djur och natur och lämnar efter oss ett tack och ingenting. Tack för hjälpen!

Skicka post och kom på besök till jamboreen

Vill någon du känner skicka ett vykort till dig, eller kanske vill de komma och besöka oss? Kul! Vi kommer vara på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. Kör man bil dit tar man sig ut på väg 118 mot Åhus och svänger av i samhället Rinkaby, koordinaterna är 55.9841758, 14.2730516,16. Det går även jamboreebussar direkt ut till fältet från Kristianstad (läs mer om bussarna under rubriken ”Bussar till Kristianstad” här ovan).

Postadressen till Jamboree17 är:
Exempel:
Scoutkår/grupp Kymlinge scoutkår
För- och efternamn Arthur Dent
Jamboree scoutläger Jamboree scoutläger
291 76 Rinkaby 291 76 Rinkaby

Besök jamboreebutiken!

Jag har ingen scoutskjorta som passar, hur gör jag då? I jamboreebutiken på jamboreen kan du köpa speciellt framtagna produkter för Jamboree17. Butiken är öppen hela jamboreetiden och det kommer utöver coola jamboreekepsar och t-shirts även finnas det ordinarie utbudet från Scoutshopen. Så det gör inget om du glömmer tjocktröjan hemma, du kan köpa en hos jamboreebutiken! ✌️
Kitta dig redan nu! Hitta jamboreeprylar här (http://www.scoutshop.se/jamboree-17) .

Välkommen till Kristianstad!

Här har du möjlighet att uppleva naturum Vattenriket mitt i Kristianstad, klättra i trädtopparna på UpZone i Åhus, vandra i bokskogen, bada i havet, handla lokala läckerheter i våra gårdsbutiker, strosa i medeltidsstaden Åhus, ta en cykeltur runt sjöarna i norr eller shoppa och fika i renässansstaden Kristianstad. Listan på saker att göra i Kristianstadsbygden är hur lång som helst. Det enda du behöver göra är att välja!

Läs mer här (http://www.kristianstad.se/turism ) och följ oss på Facebook. (http://www.facebook.se/kollakristianstad).

Hälsning från jamboreecheferna

Jamboree17 närmar sig med stormsteg och vi hoppas du är lika peppad på sommarens största äventyr som vi! Om 50 dagar träffas tusentals barn och unga som gör världen bättre på jamboreen för att uppleva äventyr och träffa nya kompisar. Missa inte alla hoppborgar och hinderbanor, katapultbyggartävlingen och våra superstora lägerbål! Och sätt den officiella jamboreelåten ”Man känner aldrig sig så fri” på repeat, den finns ute på YouTube och Spotify.
En perfekt låt att inleda sommaren med. Vi längtar tills vi ses!

Anna-Karin, Viktor och Liza, jamboreechefer

Jamboreebrev 2

Välkommen till Jamboree17!

Planeringen inför sommarens häftigaste upplevelse är i full gång och Jamboree17 närmar sig med stormsteg. Vi ser så mycket fram emot våra härliga jamboreedagar i augusti! I detta brev hoppas vi kunna ge er användbar information och lite koll på vad vi har på gång inför jamboreen. Har du frågor kan du alltid maila jamboree17@scouterna.se.

Vad kul att du ska vara funktionär på jamboreen!

Välkommen – du ska vara med och skapa Jamboree17! Funktionärsupplevelsen är intensiv och väldigt kul. Som funktionär är du med lite före och lite efter jamboreen och är med och bygger samt river staden, vår medelstora staden, vi ska bo i under en veckas tid. Som funktionär får du skapa Jamboree17 och göra den precis så bra som Sveriges bästa sommarläger ska vara.

Ta med en kompis!

En jamboree är en jättebra möjlighet att lära sig nya saker om exempelvis ledarskap och hållbarhet. Det är också ett jättebra sätt att skaffa sig arbetslivserfarenhet för dig som funktionär! Vi behöver vara så många som möjligt i sommar, så ta med en kompis! Be hen anmäla sig idag här

Ange den här informationen innan den 30 april

  • Ange hur och när du anländer och avreser från jamboreen.
  • Dina andra- och tredjehandsönskemål för uppgifter du vill göra samt specialistkunskaper.
  • Ange om du har några mat-/kostpreferenser och allergier.
  • Ange din medicinska information.
  • Ange att du läst och godkänt Scouternas policyer, personuppgiftshantering och att du gått Trygga Möten-utbildningen och att du kommer visa upp ett registerutdrag från Polisen. Information hur du visar upp intyg och belastningsregister kommer framöver.
  • Om du deltar på World Scout Moot behöver du ange det genom att kryssa i en ruta.

Kontantlösa betalningar

På jamboreen kommer du kunna besöka vår jamboreebutik, vi kommer även ha många bistros, caféer och kiosker när du vill köpa något att äta/fika. Vi rekommenderar att du använder sig av betalkort eller Swish under jamboreen, det gör det enklare, smidigare och säkrare för dig och jamboreen. Du godkänner köpet med pinkod, vid mindre belopp slår du ingen kod alls. Tappade kontanter innebär för det mesta att de är borta för alltid – ett tappat kort spärrar du och pengarna finns kvar. Kontanter är stöldbegärligt – tillfället kan göra tjuven. Köpställen som hanterar kontanter utsätter sig i större utsträckning för rån. Hör med din bank hur du kan ansöka om betalkort och Swish.

För- och efterläger

Vi behöver hjälp att bygga och riva jamboreen. Det innebär att man kan anmäla sig att komma tidigare och/eller åka hem senare. Arbetsuppgifter under för- och efterlägret kan innebära att du jobbar med/som: elektriker, VVS-tekniker, rörläggare, byggare, snickeri, målning, grävmaskinist, traktorförare, lastbilschaufför, logistiker, diversearbetare, tältresare/tältrivare, städning med mera. Under våren kontaktas du som är anmäld till för- och efterlägret för att komma överens om exakt vilka dagar du deltar och du får veta vilka arbetsuppgifter du kommer ha. Läs mer och anmäl dig till för- och efterlägret här

Vanliga frågor om att vara funktionär

Jag vill åka som funktionär och har mindre barn som inte är deltagare, kan barnen följa med ändå?
Om du har barn som är 0-10 år: Som funktionär kan du ta med ditt barn. För barn under 10 år betalar ni 995 kronor. Blöjfria barn erbjuds barnomsorg, Lägis. Spädbarn har ingen deltagaravgift, men måste anmälas att de är på plats av säkerhetsskäl.
Om du har barn som är 10-18 år: Äldre barn till funktionärer, mellan 10 och 18 år gamla, kan delta i en funktionärspatrull. De får under ledning av en scoutledare hjälpa till att utföra enklare funktionärsuppdrag. Pris: 1 595 kronor.
Det kommer även finnas patruller där barn (10-18 år) till funktionärer gör det vanliga dagsprogrammet.

Vilka datum gäller för funktionärer?
Standardfunktionärsperioden sträcker sig mellan kvällen 2 augusti till tidig eftermiddag 14 augusti.

Kan jag delta på World Scout Moot och Jamboree17?
Ja! Ange det i din individuella anmälan (det finns en ruta du ska kryssa i), så vet vi att du kommer lite senare till jamboreen.

Ta tåget till jamboreen!

Som funktionär på Jamboree17 får du 15% rabatt på tågresor med SJ till Kristianstad. Observera att den här bokningsmöjligheten är tidsbegränsad och tas bort den 30 april. Boka din biljett med SJ här!

Information om varor på nätet

Få jamboreestämning redan nu! Här hittar du flera Jamboree17-artiklar. Drick din choklad ur en snygg mugg, kyl ner dig med en fläkt eller varför inte liva upp diskningen med en disktrasa med Jamboree17-tryck?

Jamboreebutiken

Både betalkort, Swish och kontanter kommer fungera som betalningsmedel under jamboreen. Av säkerhetsskäl föredras kortbetalningar och Swish.

Skicka post och kom på besök till jamboreen

Vill någon du känner skicka ett vykort till dig, eller kanske vill de komma och besöka oss? Kul! Vi kommer vara på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. Kör man bil dit tar man sig ut på väg 118 mot Åhus och svänger av i samhället Rinkaby, koordinaterna är 55.9841758, 14.2730516,16. Det går även jamboreebussar direkt ut till fältet från Kristianstad.

Postadressen för funktionärer till Jamboree17 är:
Namn
Funktionär (Malasaña)
Jamboree Scoutläger
291 76 Rinkaby

Hälsningar från Kristianstad

Så kul att vi får ha dig som gäst i Kristianstadsbygden! Från Kristianstads kommuns sida är vi stolta och glada över att scouter från när och fjärran åter igen vill komma till Rinkabyfältet. Vi är säkra på ni kommer att få en fantastiskt härlig jamboreeupplevelse. Och när du ändå är här hos oss hoppas vi också att du passar på att upptäcka det som vi har att erbjuda i denna delen av Skåne. Du hittar våra bästa tips på www.kristianstad.se/topplista.

Följ oss också gärna på www.facebook.se/kollakristianstad.

Vi ses!

Jamboree17_Ledning-IMG_2064_2

Scouting är som allra bäst på jamboree! I början av augusti samlas över 11 000 personer, varav 1 400 deltagare som för första gången får prova på scouting och scouter från 29 länder för att uppleva äventyr och träffa nya kompisar – det kommer bli riktigt kul och ett glatt minne för livet! Vi längtar tills vi ses i augusti!

Anna-Karin, Viktor och Liza, jamboreechefer

Jamboreebrev 1

Varmt välkommen till Jamboree17 – äventyr och kompisar på riktigt!

Vad kul att du vill vara med som funktionär och göra Jamboree17 tillsammans med oss! Funktionärsupplevelsen är intensiv och väldigt kul. Som funktionär är du med lite före och lite efter jamboreen och hjälper till att bygga och riva staden vi ska bo i under en veckas tid. Som funktionär får du vara med och skapa Sveriges bästa sommarläger!

På Jamboree17 kommer mycket hända samtidigt och vi kommer ständigt behöva bemanning runt om i vår stad. Du kan bland annat få köra programpass i Äventyrarhubben, servera mat i funktionärsmatsalen eller ingå i en städpatrull. Vad du får göra kommer grunda sig i att du har önskat och rankat vad du helst vill göra i din anmälan. Du kommer meddelas i god tid innan jamboreen vilket arbetsområde du ska jobba med.

Den ordinarie funktionärsperioden sträcker sig från kvällen den 2 augusti till tidig eftermiddag den 14 augusti, men du kan även delta en kortare period och betalar då en dygnsavgift, 295 kr per dygn. Vill du delta som funktionär en kortare period måste du vara på plats minst två dagar.

Avgiften för funktionär

Funktionär (2 till 14 augusti): 1 595 kronor.
Funktionär i för- och efterläger:
Som funktionär i för- och efterläger är du med lite längre och bygger och river själva lägerplatsen. Genom att arbeta i för- och efterläger får du rabatt på din funktionärs- eller deltagaravgift – 100 kronor per dag i förläger, 150 per dag i efterläger, maximalt 1 595 kronor rabatt. Läs mer här!

Medföljande barn

Som funktionär kan du ta med ditt barn. För barn under 10 år betalar ni 995 kronor (spädbarn kostnadsfritt, men ska registreras). Blöjfria barn erbjuds barnomsorg, Lägis. Äldre barn till funktionärer, mellan 10 och 18 år gamla, kan delta i en funktionärspatrull. De får under ledning av en scoutledare hjälpa till att utföra enklare funktionärsuppdrag. Pris: 1 595 kronor. (OBS! Gäller endast barn till funktionärer på Jamboree17).

Betalning

Betalning sker 30 dagar efter anmälningsstopp – förfallodatum cirka 1 maj. Funktionärer faktureras individuellt av Scouterna. Som en del av funktionärsteamet på Jamboree17 krävs att du visar upp giltigt Trygga Möten-intyg och belastningsregister från Polisen. Det gör du senast när du anländer till Rinkabyfältet.

Jamboree17-prylar

Få lägerstämning redan nu! Här hittar du flera Jamboree17-artiklar. Drick din choklad ur en snygg mugg, kyl ner dig med en fläkt eller varför inte liva upp diskningen med en disktrasa med Jamboree17-tryck?

Handla på jamboreen

Både kontanter och betalkort kommer fungera som betalningsmedel under lägret. Av säkerhetsskäl föredras kortbetalningar.

Under våren kommer personer från jamboreeplaneringen att närvara på olika evenemang runt om i Sverige. Håll utkik efter oss och kom gärna med frågor.