Jamboreebrev 4

Vi ses på Jamboree17!

Det har aldrig varit närmare i tid tills vi ses på jamboreen! Du möjliggör mötet med 11 000 barn och unga som gör världen bättre på Jamboree17. Det kommer bli ev fartfylld vecka med massa äventyr och kompisar. Det lovar vi!

Har du frågor kan du alltid maila jamboree17@scouterna.se. Under semestertider har vi längre svarstider än normalt.

Ledare som behöver göra en insats som funktionär under jamboreen

Som vi tidigare informerat om behöver vi ta hjälp av er ledare för att få ihop funktionärstimmarna som behövs så att vi tillsammans kan ge deltagarna en upplevelse med en massa minnen för livet. Därför kommer vi under måndag till fredag under jamboreen be er som är fler än två edare per åtta deltagare om ett arbetspass per dag som funktionär. Passet kräver ingen förberedelse och fördelas på olika tider under dagarna, mestadels någon gång mellan 9-16, vissa är även kvällspass. Passen är inte personliga, utan kan fördelas i gruppen på bästa sätt. Några exempel på uppdrag är programfunktionär, parkeringsvakt, arbete i café och jamboreeshop eller att hjälpa till med matutdelning. Som ledarfunktionär kommer du att få utföra ditt uppdrag ihop med andra ledare och med någon från jamboreens vanliga funktionärsgäng. På plats kommer scoutkåren/gruppen få information var och när passen startar. I vissa fall kommer en behöva ha med sig en lunchlåda på sitt funktionärspass, precis som man har när man går på programpass som deltagare. Det är därför klokt att lägga till en lunchlåda på packlistan!

Hur och när anländer ni till jamboreen?

Maila jamboree17@scouterna.se om ni inte har uppdaterat färdsätt och ankomsttid. Det kommer finnas skyltar från E22. Ankommer man med tåg till Kristianstad går kostnadsfria skyttelbussar till jamboreen från centralstationen. Snart får ni ett mail med incheckningsdokument för scoutkåren/gruppen, skriv ut två exemplar och ta med till incheckningen på jamboreen. På jamboree.se/praktiskt har vi samlat bra information att hålla koll på kring transport av personer och materiel.

Matutdelning och matsedel

Vi kommer givetvis servera mat utifrån det som angetts i anmälan – grunden är de här recepten med ändringar utifrån din allergi/kostval. Det ska vara så lätt som möjligt för er att laga mat som smakar gott, därför ersätts allergener samt eventuella andra bortval av ingredienser till snarlika produkter.

Lördag 5/8
Middag Tunnbrödsrulle med korv och potatismos
Söndag 6/8
Lunch Potatissallad med kassler
Middag Kycklingcurry med ris/matvete
Måndag 7/8
Lunch Couscoussallad med fetaost
Middag Korvstroganoff
Tisdag 8/8
Lunch Tacoinspirerad wrap
Middag Fiskgryta med aioli
Onsdag 9/8
Lunch Pastasallad med kyckling
Middag Köttgryta med kokt potatis
Torsdag 10/8
Lunch Clubsandwich med skinkröra och coleslaw
Middag Indisk linsgryta
Fredag 11/8
Lunch Tonfisksallad
Middag Pulled pork-burgare med rödkålsslaw
Lördag 12/8
Lunch Baguette med kycklingcurryröra

På jamboreen kommer det att finnas ett utlämningsställe för mat till deltagare. Namnet på utlämningsstället är ”MARKET ON MAIN”. Du möts av ett butikslikt koncept, där du själv plockar ihop de varor som byn behöver  för att fixa frukost och laga mat efter recepten till lunch och middag.
Öppet 06.00 – 09.00 för uthämtning av frukost och lunch.
Öppet 14.30 – 17.30 för uthämtning av middag och kvällsfika/macka och det man behöver till frukost som inte är kylvaror.

Till lunch och middag kommer det att finnas en huvudråvara, vilken butikspersonalen portionerar ut. Detta för att garantera att maten ska räcka till alla. Huvudråvaran kvitteras ut byvis.

Lunchen är tänkt att tillagas på morgonen för att kunna tas med och ätas ute på dagaktiviteten (viss förberedelse kan behöva kvällen innan, koka pasta med mer).

För att få tillträde till butiken krävs att du visar din grupps matkort, som du kvitterar ut vid sitt första besök i butiken. Vi rekommenderar att någon, helst matansvarig på byn gör detta snarast efter ankomst till jamboree. Då kan vi även stämma av inlämnade uppgifter angående eventuell specialmat.

Samtliga byar kommer i början på jamboree få en låda som innehåller basvaror som ofta återkommer i recepten, som salt. De flesta av varorna i lådan går det sedan att komplettera i butiken.

En hämta-lista finns i butiken som en hjälp när ni skall hämta ut mat. Inventera vad ni har och komplettera med vad ni tror er behöva. Hämta inte ut mer än vad ni beräknar förbruka till nästa frukost. Tänk på matsvinnet. Framförallt kylvaror förvaras bättre hos oss.

Inga kylklampsförvaring eller möjlighet till infrysning kommer att erbjudas. Uthämtade varor kan inte återlämnas till butiken.

Vi rekommenderar att ni har med er någon typ av kärra för mattransport och matlådor samt kärl för att kunna ta med lunchen ut på dagaktiviteten.

Specialkost

Vegetariska huvudråvaror och specialmat hämtas vid en speciell disk i butiken. Till de som är vegetarianer eller veganer kommer butiken att erbjuda vegetariska och veganska matvaror som ersätter animaliska produkter. Även dessa hämtas ut vid specialkost-utlämningen.

Vi kommer att göra vårt allra bästa för att tillgodose de behov som lägerdeltagarna anmält när det gäller specialkost, men vi kommer att behöva samarbeta och få stöd i detta arbete från de som är matansvariga i byarna.

Egenvård

På jamboreen finns det ett trygghetscentrum med sjukvårdsfunktionärer. Du hittar det uppe i nordväst på kartan och det är öppet kl 08-22. Avdelningarna förväntas själva ta hand om om sådana saker som räknas som egenvård. Det är därför viktigt att ta med sig ett litet reseapotek, som förslagsvis ska innehålla; plåster, huvudvärkstabletter, Dimor (magmedicin), elastisk linda, skavsårsplåster, resorb, eller annan färdig vätskeersättning, bindor, tamponger, koksalt, solskydd, färdiga första hjälpen-kit, nagelsax. Se Vårdguiden (1177.se) för mer tips om egenvård.

Utmanare!

Hjälp oss att hala och hissa flaggorna! Det finns en flaggstång men nationsflagga för varje land som finns på jamboreen. Som tack får ni varsin fikabiljett som ni kan använda på kaféerna på hubb och nav. Maila jamboree17@scouterna.se om ni är intresserade.

Brandskydd

Glöm inte att läsa på om brandskydd på jamboreen. Där finns bland annat information om den släckutrustning och om de avstånd som är viktiga att hålla mellan tälten vi sover i.

Varje soutkår/grupp ansvarar för att följande finns inom deras område:

– 2 stycken handbrandsläckare. Släckarna ska vara minst 6 kg och vara skum eller pulver.

– Brandfiltar uppsatta vid matlagningsområden.

– Röd lampa för markering av handbrandsläckare på natten.

– Vid vedeldade spisar ska det även finnas minst 2 hinkar fyllda med sand (finns gott om sand att hämta på Rinkabyfältet).

Frågor och svar

När är caféerna öppna?
Navet Bistron 10-20, Korvvagnen 11-14, 17-19, Glassvagnen 11-20
Upptäckarcaféet 10-20
Äventyrarcaféet 10-22
Utmanarcaféet 10-01
Rover- och vuxencaféet 10-22

Hur många gasolflaskor per by (40 personer) kan vi ha?
60 liter gasol motsvarande 2 stycken PC10 (10 kg kompositflaskor) eller 2 st P11 (11 kg stålflaskor). Man kan ha mindre flaskor också, men vi kan inte garantera att vi kan fylla på dem.

Hur ska vi laga mat tillsammans när vi delar by med en annan scoutkår/grupp?
Prata med de du delar by med och kom fram till en lösning som passar er.

Hur stor är byn?
Minst 28×32 meter per 40 deltagare. På jamboreekartan kan ni se var just ert bynummer ligger. Ser kartan liten ut i appen? Det är bara att förstora bilden så ser ni siffrorna.

Hur lägger vi till specialkost på en deltagare?
Vi kan inte garantera att alla behov kan tillgodoses nu, men maila jamboree17@scouterna.se så hjälper till vi om det går.

Kan vi efteranmäla en deltagare?
Vi kan inte garantera att alla behov kan tillgodoses nu, men maila jamboree17@scouterna.se så hjälper vi till om det går.

Finns det ett program över veckan att se?
Det kommer hela tiden upp i schemat i appen och ju närmre jamboreen vi är i tid kommer mer finnas i schemat.

När kan vi åka den 12 augusti?
Efter klockan 8, de som har långt att resa kommer att lämna området först. Man får med sig en baguette på resan till lunch.

 

Ladda ner jamboreeappen!

Jamboree17 har en egen app! Missa ingen information, ta del av schemat (som just nu på att fyllas, alltså inte helt klart ännu), se hur länge jamboreebutiken är öppen och kolla kartan om du känner dig vilse. Appen är tillsammans med Instagram och Snapchat (där du kan följa oss från jamboree_se) din bästa vän i mobilen under jamboreen! Appen finns till de flesta mobiler/paddor och passar både ios och Android samt en webbversion. Appen är färsk och innan jamboreen börjar kommer uppdateringar behöva göras. Därför ber vi om lite överseende de kommande veckorna innan jamboreen om något inte fungerar riktigt som det ska.
Ladda ner appen här:

Besök jamboreebutiken!

Jag har ingen scoutskjorta som passar, hur gör jag då? I jamboreebutiken på jamboreen kan du köpa speciellt framtagna produkter för Jamboree17. Butiken är öppen hela jamboreetiden och det kommer utöver coola jamboreekepsar och t-shirts även finnas det ordinarie utbudet från Scoutshopen. Så det gör inget om du glömmer tjocktröjan hemma, du kan köpa en hos jamboreebutiken! ✌️
Kitta dig redan nu! Hitta jamboreeprylar här.

 

Jamboreen har inga badvakter

På stranden som ligger invid jamboreeårdet kommer det inte finnas funktionärer som håller uppsikt eller ansvarar över badande deltagare. Det blir därför medföljande ledares ansvar att bevaka de deltagare som är i vattnet. Se till att alla ha badkompisar och berätta att deltagare behöver av OK av ansvarig ledare att få gå ner i vattnet. Att bada sker alltså på scoutkårens/gruppens ledares ansvar.

Det är inte långt kvar till vi alla möts på Rinkabyfältet! Redan nu är många på plats för att bygga vår jamboreestad. Det här är det sista jamboreebrevet innan vi ses.  Tillsammans med nya och gamla kompisar upplever vi massa roliga äventyr när scouting är som bäst. Missa inte att hänga i caféerna, uppleva de stora lägerbålen och träffa nya kompisar. På jamboree är äventyr med kompisar som allra bäst – varmt välkommen!

Anna-Karin, Viktor och Liza, jamboreechefer