JAMBOREEBREV 3

Varmt välkommen till Jamboree17 – Scouternas stora sommarläger den 5-12 augusti i Kristianstad.
Du får det här mailet eftersom du är anmäld som deltagare på Jamboreen.

50 DAGAR KVAR TILL JAMBOREE17!

Det har aldrig varit närmare i tid till dess vi ses på jamboreen! I början av augusti ses 11 000 barn och unga som gör världen bättre på Jamboree17. Det kommer bli en fartfylld vecka med massor av äventyr och kompisar. Det lovar vi!

Jamboreen är mellan den 5 och 12 augusti på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. Alla deltagare som åker med en scoutkår/grupp ordnar själv sina resor, så kolla med en ledare/vuxen i din scoutkår/grupp om du inte vet när ni samlas för avfärd.

Har du frågor kan du alltid maila jamboree17@scouterna.se. Under semestertider har vi längre svarstider än normalt.

VAD HÄNDER PÅ JAMBOREEN?

På Jamboree17 har alla åldersgrupper sin egen hubb, fylld av aktiviteter, utmaningar och kompisar. I upptäckarhubben kommer du att få spela live-Minecraft, upptäcka övernaturliga väsen och prova på nya sätt att kommunicera med dina kompisar. Eller så träffar du helt nya scoutvänner i upptäckarcafét och fortsätter umgås hela kvällen bland hinderbanor, studsmattor, och sällskapsspel. Som äventyrare får du ta dig an större utmaningar tillsammans med nya och gamla vänner – till exempel delta i jamboreens katapultbyggartävling eller bara hänga i äventyrarcaféet. På kvällarna blir det filmvisning, disco och kanske spelkväll. Utmanarhubben ger stor frihet att själv bestämma över din jamboreevecka. Kanske vill du delta i stora utmaningar varje dag som i stora organisationstävlingar, rollspel och kreativa utmaningar som en fototävling, eller så vill du hänga i regnbågscaféet och lyssna på intressanta föredrag. På kvällar och nätter håller utmanarscenen igång med livespel
ningar, filmvisning, och danceoke.

SOCIALA MEDIER OCH MOBILTELEFON PÅ JAMBOREEN

Man kan följa Jamboree17 i sociala medier, på Instagram och Snapchat heter vi @jamboree_se. Det kan det vara bra att ta med mobiltelefonen, du kanske vill skicka ett SMS till en förälder, kompis eller annan anhörig lite då och då. Om du får extra mycket hemlängtan kan du prata med en ledare eller en funktionär som jobbar som Listening Ears – de finns utspridda och med dem kan man prata om allt som finns. Du kommer även kunna ladda sin telefon i kiosker och på bevakade laddstationer runt om på jamboreen och vi har fixat wifi på fältet.

HEJ DU FÖRÄLDER, DU VET VÄL ATT ÄVEN DU KAN FÅ VÄRLDENS BÄSTA SOMMARUPPLEVELSE?!

Varför inte följa med på Jamboree17 du med?! Vi behöver några funktionärer till och varför inte ta chansen att hänga med på sommarens coolaste upplevelse – även för dig! Vi erbjuder möjlighet till att ta del av den riktigt jamboreeupplevelsen där tusentals barn och unga som gör världen bättre samlas för att uppleva äventyr och träffa nya kompisar. Att arbeta som funktionär innebär inte bara att du hjälper till med något av jamboreens alla uppgifter (alltifrån kassapersonal till toatrupp) utan du har också möjlighet till ledarskapsutbildning, workshops och härligt umgänge med nya kompisar. Alla möjliga kompetenser behövs; sjukvårdare, elektriker, rörmokare, kockar och chaufförer till tunga fordon. Eller vill du hålla i programpass? Det finns något för alla. Om du inte har sommarplaner, häng på till jamboreen. Anmälan är öppen fram till jamboreen drar igång den 5 augusti, men anmäla dig gärna, redan idag! Det gör du här jamboree.se/funktionar. Du kan antingen bo i
funktionärsbyn, eller om du hellre vill sova med scoutkåren i närheten av ditt barn går det att ordna det med.

HEJ, UPPTÄCKARE!

Hej du! Ja, just du som är mellan 10 och 12. På dagarna kommer ni gå på karneval, gå labyrint, upptäcka nya sätt att kommunicera, ställa er på scenen och vara kreativa och mycket mer. Visste du även att ni upptäckare har en alldeles egen plats på Jamboree17? Det är Upptäckarhubben!

I Upptäckarhubben är det du och dina kompisar som väljer vad ni vill göra i ett stort utbud av häftiga och roliga utmaningar. I Upptäckarhubben hittar du allt för alla tillfällen, där kan du skapa din egen Umoja-väktare, testa den häftiga skogshinderbanan eller varför inte hitta nya vänner på Hängberget. I Upptäckarnas egna café kan du testa glassutbudet samtidigt som du målar ditt egna konstverk eller färglägger en mandala som du sedan kan visa upp i Upptäckarhubbens galleri!

Efter att ha testat några av Hubbens många roliga saker så kan det dyka upp alla möjliga frågor, därför vill vi tipsa om att hålla utkik efter den mystiska lådan vi kallar Fråga Lådan! På hubben har du massvis med tid att träffa nya kompisar, äta många glassar och hitta din favoritutmaning. Vi ses där!

HEJ, ÄVENTYRARE!

Jamboreen kommer vara ett otroligt äventyr! Som äventyrare kommer du på dagarna göra stora utmaningar som är precis vad de heter. Här kommer du få lära dig mer om hållbar utveckling och kommer bland annat få bygga vindkraftverk.

Du kommer få göra uppdrag från Ujumbelistan som är 200 uppdrag som ska genomföras någon gång någonstans på jamboreen. Du får poäng beroende på uppdragets svårighetsgrad och det är ledaren som håller koll på poängen, när du fått dina 100 poäng hämtar du ut ditt första armband. De andra armbanden får du efter 250 respektive 450 poäng. Det kommer även finnas små utmaningar där du bland annat kommer få gå en hinderbana med ett antal hinder som har klassiskt Robinsonstuk med både fysiska klätterhinder och tidsbaserade tävlingshinder.

Äventyrarhubben är äventyrarnas alldeles egna plats med café, aktiviteter och massa kul! Här kan äventyrare hänga mellan de stora utmaningar, när det är dags för glasspaus eller när kompisarna har hand om matlagningen på byn. Hubben kommer vara fylld med äventyraraktiviteter som utomhusbio, spelhörna och bygga trebuchet (slungkatapult). Det kommer också finnas en plats för dem som gillar hantverk, quiz och backklättring. Hubben har såklart även öppet på kvällen, då kan äventyrarna hänga i caféet och spela spel, gå på disco eller göra en femkamp . I hubben kommer du kunna göra massa roliga, spännande och intressanta saker och framförallt ha riktigt kul med dina gamla och nya kompisar!
Pimp my hubb!
Jamboree17 gör vi tillsammans! Därför vill vi att varje patrull skapar en flagga eller något liknande som vi sedan kan hänga upp i de olika hubbarna. Flaggan kan se ut precis hur som helst men den får gärna ha något som symboliserar det härliga gäng som har gjort den och får gärna ha något som är äventyrarnas färg, orange.

Äventyrare, glöm inte din avatar!
Under jamboreen kommer alla äventyrare vara med och bygga upp en stad i miniatyr – vår drömstad Umoja. För att befolka den staden så vill vi att alla äventyrare har med sig en Avatar. En figur som kan representera dig i vår miniatyrstad. Det kan vara en liten träfigur, bil, cykel eller båt. En träbil bör vara ca 10 centimeter lång och 4 centimeter bred för att passa in skalenligt. Måla och gör din avatar personlig. Avataren ska kunna källsorteras som brännbart. Väl framme kommer du under veckan få vara med och bygga upp staden och sedan placera din avatar där. När allt är färdigbyggt kommer vi ha en miniatyrstad som befolkas av 2650 avatarer som representerar samtliga äventyrare på jamboreen.

HEJ, UTMANARE!

Som utmanare kommer du ha en riktigt cool jamboreeupplevelse! Dina dagar utgår från utmanarhubben där de stora och små utmaningarna finns. Träna på normkritik, utmana dina kompisar i femkamp eller testa den nordiska karaoken. På kvällarna kan du hänga i utmanarhubbens café och köra ett musikquiz innan det är dags att röja loss vid scenen med disco, danceoke eller något bra liveband till sent in på natten.

HEJ, ROVER OCH VUXNA!

Här är en berättelse om vad du som funktionär kan göra mellan dina pass på jamboreen berättat ur en funktionärs synvinkel.

Kim är trött och glad efter sitt pass som funktionär på utmanarhubben, där hen har träffat mängder av engagerade, glada utmanarscouter, fulla av energi och fart. Kim är helt slut men väldigt nöjd med sin dag hittills.

Då kommer Kim på att det ju finns massor av roliga saker att göra på Rover/vuxna-området!

Hen börjar med att ta en sväng till caféet Pumziko (som förövrigt betyder ”ett ställe att vila på” på swahili). Efter en trevlig fika och lite ”På spåret”, stannar Kim till vid aktivitetsdisken. Här spelas det spel, byggs torn av spaghetti och spelas ”Lära känna varandra”-bingo!

Nu inser Kim att hen är sen och rusar ut mot föreläsningstältet! Hen har svårt att välja mellan allt en kan höra och delta i, men beslutar till slut att gå på workshop-passet ”Bright Minds”. Nu efteråt är Kim full av ny energi och inspiration! Kim fortsätter därför mot 10-årsjubliéet av Värdebaserat Ledarskap.

Någon timme senare, när Kim kryper ner i sin svala sovsäck, kan hen inte sluta le när hen tänker att detta bara var första dagen på jamboreen! Tänk alla äventyr och upplevelser som väntar resten av veckan!

LEDARSKAPSÖN

Ledarskapsön kommer finnas mitt i Navet. Vi kommer fylla dagarna för med kompletta utbildningar, kurser prova-på-pass och workshops, föreläsningar med mera. Bland annat finns det möjlighet att gå Leda Scouting och livekurser i Trygga möten. Mera information och detaljer kommer i nästa jamboreebrev.

SÅ HÄR KAN EN DAG SE UT PÅ JAMBOREEN

07:30 Du vaknar. Dags att laga frukost och en lunch att ta med ut på de stora utmaningarna. Du fixar i tältet, hämtar mat i matutlämningstälten, lagar maten, diskar, har morgonsamling och kollar sociala medier (såklart).
09:30 Jamboreeprogrammet drar igång! Viktigaste kom-i-håget är en vattenflaska. Gå hinderbana, gör dagsutmaningar som är spridd över hela jamboreeområdet, gå Free Being Me (en metod Scouterna jobbar med för ökad självkänsla), göra The Message eller gå på karneval. Äventyren är oändliga!
12:00 Lunch som äts någonstans på jamboreen. Tänk att varje dag äta lunch på ett nytt ställe på jamboreen!
13:00 Programmet fortsätter från förmiddagen. Nu kanske du blir en trygghetshjälte, går på en workshop, hittar nya kompisar, utmanar din kreativitet och äter en glass. Glöm inte följa jamboreen i sociala medier!
15:00 På söndagen den 6 augusti är det stor invigning av jamboreen. Då ses alla vid stora scenen, som ligger på samma fält som jamboreen men en bit bort från där vi bor, för att bland annat se jamboreen öppnas och få dansa till jamboreelåten!
17:30 Middag! Nu är du tillbaka i din by och hämtar mat som ska bli middag. Mums!
18:30 Programmet fortsätter. Som utmanare och rover kan du gå på workshops, som upptäckare och äventyrare kan du göra små utmaningar och hänga i hubbarna. De små utmaningarna är superroliga och tar inte jättelång tid att göra. Det kan bland annat vara att du ska slå ner dina fördomar i ett fördomskubb, spela korgboll, leka lekar från andra länder, ta det lugnt bland hängmattorna, hoppa hoppborg och hänga i ett café med mandala och glass. För utmanarna fortsätter jamboreen inpå småtimmarna med disco och massa roliga aktiviteter.
20:00 Måndag, tisdag och onsdag är det lägerbål den här tiden. Varje dag för olika åldersgrupper. På fredagen den 11 augusti, sista dagen innan vi åker hem, är det den stora avslutningen.

KÖP GLASS OCH JAMBOREEKLÄDER UTAN KONTANTER

Vill du handla på jamboreen finns det flera kiosker runt om på fältet placerade i varje hubb. Här kan du köpa snacks, godis, dricka och mycket mer. Betala helst utan kontanter och kolla tillsammans med dina vårdnadshavare upp vad din bank har för möjligheter att ge dig ett swishkonto eller bankkort om du inte redan har det. Kvittot får du digitalt. Det är väldigt smidigt och mycket tryggare att inte ta med sig kontanter och på sommarens jamboree vill vi fokusera på att använda så lite kontanter som möjligt.

BESÖK JAMBOREEBUTIKEN!

Jag har ingen scoutskjorta som passar, hur gör jag då? I jamboreebutiken på jamboreen kan du köpa speciellt framtagna produkter för Jamboree17. Butiken är öppen hela jamboreetiden och det kommer utöver coola jamboreekepsar och t-shirts även finnas det ordinarie utbudet från Scoutshopen. Så det gör inget om du glömmer tjocktröjan hemma, du kan köpa en hos jamboreebutiken! ✌️
Kitta dig redan nu! Hitta jamboreeprylar här (http://www.scoutshop.se/jamboree-17) .

STRANDEN

Från ena hörnet av jamboreeområdet avgår badbussen till stranden. Kom ihåg att alltid åka med en ledare dit och att jamboreen inte har aktiviteter i vattnet. Därför är det superviktigt att dina ledare säger OK till att du får bada och att du har en badkompis med dig. På stranden kommer det finnas en liten kiosk och massa tid för att sola med en glass i handen.

UPPTÄCK HAVET MED NATURUM VATTENRIKET

Vid stranden kommer även Naturum Vattenriket i Kristianstad ha aktiviteter. Torsdagen den 10 augusti, mellan klockan 13-18 kommer Naturum Vattenriket att befinna sig nere på Stranden. Kom och upptäck allt spännande som vi ofta inte lägger märke till när vi badar i havet. Vi utforskar undervattensvärlden med vattenkikare, håvar, snorkel och cyklop. Utrustning i begränsat antal finns att låna, även våtdräkter och vadarstövlar som passar från ca 10 år. Deltagare snorklar tillsammans med ansvarig ledare. Ingen anmälan krävs (men tänk på att strandbussarna har en viss begränsning av hur många som kan åka med ner).

TRYGGA MÖTEN PÅ JAMBOREEN

Alla barn och unga har rätt till en trygg fritid, så även under Jamboree17! Trygga möten handlar om att vara en schysst kompis men också att som ledare ha kunskap och mod att reagera om någon blir utsatt för övergrepp eller kränkningar – såväl på plats på jamboreen som i våra sociala kanaler. Under jamboreen är det alla vuxnas ansvar att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla barn och unga. Som ledare i Scouterna är det obligatoriskt att gå kursen Trygga Möten, inför Jamboree17 gäller det också samtliga funktionärer. Alla funktionärer som deltar på jamboreen ska även visa upp ett utdrag ur Polisens belastningsregister som är specialanpassat för personer som har uppdrag inom barn- och ungdomsverksamhet.

Om det händer saker under jamboreen som du behöver hjälp och stöttning med kan du vända dig till Listening Ears. Listening Ears kallas de funktionärer som samtalar med deltagare om allt, både roliga och spännande upplevelser och det som är svårare. Till Listening Ears kan du komma om du är ledsen, arg, glad, förälskad, rädd eller orolig. Ledare som på olika sätt behöver stöd i sitt ledarskap är också välkomna!

Listening Ears fungerar under jamboreen som stöd i frågor som rör Trygga Möten, psykologi och socialt arbete. Får du information om övergrepp, kränkningar, mobbning eller olösliga konflikter kommer du till oss för agerande och stöd. Listening Ears finns i Navet både dag- och kvällstid och ibland ser du oss ute på jamboreeområdet.

Har du frågor om Trygga Möten i allmänhet eller är intresserad av Trygga Mötens aktivitetspaket för scouter? Besök vår monter på Ledarskapsön i Navet eller gå in på www.tryggamoten.scout.se (http://www.tryggamoten.scout.se/) .
Scouterna har arbetat med Trygga Möten sedan 2005. Hela policyn om Trygga Möten finns i Scouternas samlade policydokument (http://www.scoutservice.se/files/2015/03/Scouternas-policydokument-141123.pdf) .

BUSSAR TILL KRISTIANSTAD

Förutom de bussar som kör under in- och utryckningen på jamboreen kommer det varje dag under jamboreen gå bussar mellan Kristianstad och Jamboree17. Tidtabell och priser hittar man i Skånetrafikens reseplanerare på hemsidan (https://www.skanetrafiken.se/sok-resa/) eller via appen. Hållplatsen på Jamboree17 heter ”Jamboree Rinkaby”.
* För Android – Ladda ner appen från Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=se.skanetrafiken.washington)
* För iPhone – Ladda ner appen i App Store (https://itunes.apple.com/se/app/sk%C3%A5netrafiken/id1180539331?mt=8)

HÅLLBARHET PÅ JAMBOREEN

Kom ihåg att vara varsam om vårt jamboreeområde och stranden. Släng aldrig något på marken och se till att allt slaskvatten hamnar rätt. Förutom stränga miljökrav är vi måna om djur och natur och lämnar efter oss ett tack och ingenting. Tack för hjälpen!

FÖRSÄKRINGAR PÅ JAMBOREEN

Vi vill att alla deltagare och funktionärer på jamboreen ska ha ett bra skydd om något skulle hända. Därför har vi i samarbete med Willis Towers Watson och Svedea Specialförsäkring tagit fram försäkringar som är speciellt anpassade för Scouterna och vår verksamhet.

Alla som deltar på något sätt på jamboreen täcks av vår vanliga medlemsförsäkring som tillsammans med reseförsäkringen ger ett ordentligt skydd vid all verksamhet. Alla som reser tillsammans med eller på uppdrag av Scouterna, dess distrikt, förbund eller scoutkårer täcks av vår omfattande tjänstereseförsäkring. Båda försäkringarna gäller så fort du som medlem deltar i någon verksamhet som anordnas av Scouterna lokalt eller centralt.

Mer om försäkringarna
På scoutservice.se kan du läsa mer om vad som ingår i de olika försäkringarna och hur du ska göra om du drabbas av skada. Här hittar du också alla nödvändiga kontaktuppgifter.
* För dig som är medlem (http://www.scoutservice.se/forsakringar/for-dig-som-ar-medlem/) (gäller deltagare)
* För scoutkårer (http://www.scoutservice.se/forsakringar/for-scoutkarer/)
* För dig som är förälder (http://www.scoutservice.se/forsakringar/for-dig-som-ar-foralder/)
* Om du drabbas av en skada (http://www.scoutservice.se/forsakringar/om-du-drabbas-av-en-skada/)
* Om du har frågor (http://www.scoutservice.se/forsakringar/om-du-har-fragor/)
* Om Svedea & Willis Towers Watson (http://www.scoutservice.se/utveckla-karen/administration/forsakringar/om-svedea-willis-towers-watson/)

SKICKA POST OCH KOM PÅ BESÖK TILL JAMBOREEN

Vill någon du känner skicka ett vykort till dig, eller kanske vill de komma och besöka oss? Kul! Vi kommer vara på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. Kör man bil dit tar man sig ut på väg 118 mot Åhus och svänger av i samhället Rinkaby, koordinaterna är 55.9841758, 14.2730516,16. Det går även jamboreebussar direkt ut till fältet från Kristianstad (läs mer om bussarna under rubriken ”Bussar till Kristianstad” här ovan).

Postadressen till Jamboree17 är:
Exempel:
Scoutkår/grupp Kymlinge scoutkår
För- och efternamn Arthur Dent
Jamboree scoutläger Jamboree scoutläger
291 76 Rinkaby 291 76 Rinkaby
https://www.facebook.com/jamboree.se

PACKLISTA

Ta med dig rätt grejer på jamboreen. Det är lite knepigt att veta vad man ska ta med sig och man vill inte ha med sig för mycket eller för lite. Till jamboreen kommer man inte gå superlångt, så vad du packar i, om det är en väska eller ryggsäck, spelar inte jättestor roll. Men det kan vara knepigt att försöka köra en rullväska på fältet, så det rekommenderas inte. På dagarna kommer du vara iväg länge på roliga programaktiviteter, så en vattenflaska och dagsryggsäck är bra. Vi har skrivit ihop en packlista här (https://www.jamboree.se/packlista/) , men kom ihåg att du får ha med dig vad du vill, nästan i alla fall.

VAR BOR VI?

Jamboree17 är uppdelad i olika hoods (områden). De kommer heta Lachine, Botafogo, Maboneng, Fitzroy, Hongdae och Malasaña (funktionärsbyn). Malasaña som för övrigt kan höras som ”min lasagne” på engelska om man säger det snabbt. I varje hood finns massa byar och det är där du som deltagare bor. Alla byar ligger i närheten av navet, programaktiviteter och inte så långt bort ifrån stora scenen.

SJUKVÅRD

Alla scoutkårer/grupper förväntas hantera sina egna deltagares egenvård så det är viktigt att man har med sjukvårdsutrustning. På jamboreen finns sjukvård i det centralt placerade Trygghetscentret. Vårdcentralen kommer att vara öppet dagligen 08:00 till 22:00. För att komma i kontakt med vårdcentralen ringer man 044 787 71 60 eller går till vårdcentralen på Trygghetscentret som är öppet dagtid. Det går också att besöka Listening Ears på navet om man behöver någon att prata med. Det kommer inte att finnas ett apotek på jamboreen. Har du anmält att du behöver ha medicin kylförvarat? Prata med din ledare!

VÄLKOMMEN TILL KRISTIANSTAD!

Här har du möjlighet att uppleva Naturum Vattenriket mitt i Kristianstad, klättra i trädtopparna på UpZone i Åhus, vandra i bokskogen, bada i havet, handla lokala läckerheter i våra gårdsbutiker, strosa i medeltidsstaden Åhus, ta en cykeltur runt sjöarna i norr eller shoppa och fika i renässansstaden Kristianstad. Listan på saker att göra i Kristianstadsbygden är hur lång som helst. Det enda du behöver göra är att välja!

Läs mer här (http://www.kristianstad.se/turism ) och följ oss på Facebook (http://www.facebook.se/kollakristianstad)

HÄLSNING FRÅN JAMBOREECHEFERNA

Jamboree17 närmar sig med stormsteg och vi hoppas du är lika peppad på sommarens största äventyr som vi! Om 50 dagar träffas tusentals barn och unga som gör världen bättre på jamboreen för att uppleva äventyr och träffa nya kompisar. Missa inte alla hoppborgar och hinderbanor, katapultbyggartävlingen och våra superstora lägerbål! Och sätt den officiella jamboreelåten ”Man känner aldrig sig så fri” på repeat, den finns ute på YouTube och Spotify.
En perfekt låt att inleda sommaren med. Vi längtar tills vi ses!

Anna-Karin, Viktor och Liza, jamboreechefer