Deltagare

Att åka på världsscoutjamboree är en upplevelse som du tar med dig hela livet. Som deltagare ingår du i en avdelning med 36 scouter och 4 ledare. Du och din avdelning reser, bor och deltar i programmet tillsammans. Under era veckor på resande fot kommer du hitta nya vänner för livet, både inom avdelningen och från alla världens hörn. Din avdelning kommer att träffas några gånger i Sverige innan avresan till Nordamerika för att ni ska lära känna varandra. Du ha bara möjlighet att åka som deltagare en gång i ditt liv så ta chansen.

Vem kan åka som deltagare?

Du som fyller år mellan 22 juli 2001 och 21 juli 2005 kan ansöka om att åka som deltagare på̊ världsscoutjamboreen. Du måste alltså ha fyllt 14 år innan jamboreen startar, dvs senast den 21 juli 2019 men inte fyllt 18 år före den 22 juli 2019 för att få åka som deltagare.

Avdelningen

Din avdelning kommer att sättas ihop utifrån var ni bor i landet. Kanske kommer någon annan från din kår också ingå i avdelningen men det är inte säkert. Du kani din ansökan önska att du vill hamna i samma avdelning som en scoutkompis. Vi kommer försöka uppfylla önskningar men kan inte garantera det eftersom det är ett stort pussel som ska läggas när avdelningarna ska bildas.Oavsett så kommer ni att vara på lägerplatsen samtidigt och uppleva både nya kompisar och äventyr tillsammans. Din avdelning består av 36 scouter och 4 ledare, ni är också indelade i 4 patruller med vardera 9 scouter och 1 ledare. Vissa aktiviteter kommer ni göra hela avdelningen tillsammans och andra i patrullen.

Förträffar

Innan ni åker till USA och världsscoutjamboreen kommer ni träffas vid två tillfällen i Sverige som avdelning. Ni kommer få lära känna varandra och dela förväntningar och kunskaper. Vid er andra förträff kommer ni genomföra en hajk tillsammans där ni får testa på lite av de strapatser som ni kommer möta när ni ska bo på det stora lägerområdet i West Virginia i USA. Datum för förträffarna kommer du få av dina avdelningsledare när du blivit antagen.

En unik rundresa

Tillsammans med din avdelning kommer du att starta äventyret på ett spår som tar dig genom delar av Nordamerika. Rundresan kommer att bjuda på en unik reseupplevelse som du inte hade kunnat göra på egen hand. Tre spår kommer ta er igenom olika delar av Nordamerika med lägerplatsen som mål. Under tiden kommer ni att upptäcka unika kulturupplevelser, häpnadsväckande natur och storslagna storstäder. Äventyr och kompisar kommer att stå i fokus när ni upptäcker världen med nya ögon och provar på nya perspektiv. De tre spåren för rundresorna är ännu inte klara men de kommer vara likvärdiga i antal dagar och innehåll. Alla rundresor kommer äga rum före er vistelse på lägerområdet.

Det finns också en möjlighet att ansöka som deltagare för en avdelning som inte gör någon rundresa före världsscoutjamboreen.

Avgift

Deltagare med rundresa: 39 500 kr (ca 25 dagar)

Deltagare utan rundresa: 27 000 kr (ca 15 dagar)

I samband med att du ansöker kommer du behöva betala en ansökningsavgift på 3 000 kr som en delbetalning av din totala avgift. Om du inte skulle bli antagning får du tillbaka pengarna.

Tidplan

  • Ansökan stängde 31 maj 2018
  • Antagningsbesked skickas ut under sommaren 2018
  • Före årsskiftet 2018/2019 Avdelningsförträff nr 1 (träff för din avdelning)
  • April – maj 2019 Avdelningsförträff nr 2 (en hajk i tält eller vindskydd med fysiskt krävande vandring eller liknande för din avdelning)
  • Början av juli 2019 avresa till Nordamerika för avdelningar som ska åka på rundresa
  • Slutet av juli 2019 avresa till Nordamerika för avdelningar utan rundresa

Mer inspiration:

Se filmen med Ida Thorburn som berättar varför hon vill åka som deltagare till världsscoutjamboreen:

Foto toppbild: Magnus Fröderberg