Funktionärshandboken

Allt du som funktionär behöver veta för att vara på Jamboree17. Ladda ner jamboreeappen!

INLEDNING

VÄLKOMMEN TILL RINKABYFÄLTET!

Nu kör vi! Tack vare du som är funktionär kommer vår jamboreestad rulla under en vecka. Tillsammans möjliggör vi mötet mellan tusentals barn och unga som gör världen bättre – ett möte som är ett minne för livet för dig och dem. Efter jamboreen kan du skriva om din insats på ditt CV. Glöm inte att sova och framförallt – ha riktigt kul med dina nya kompisar på alla de pass ni kommer göra. Tack på förhand för din insats!

Jamboreens ledord ÖPPENHET – MEDSKAPANDE – STÄRKT SJÄLVKÄNSLA

Innan, under och efter Jamboree17 jobbar vi genomgående med dessa tre ledord. Det kan vara bra även för dig som funktionär att känna till dessa och kort vad de innebär.

Öppenhet
Jamboreen genomsyras av öppenhet och nyfikna möten mellan människor, där åsikter och tankar utbyts. Den ska ge alla tillfälle att inspirera och att inspireras och ger ökad förståelse för varandras likheter såväl som olikheter, samt välkomnar mångfalden.

Medskapande
Jamboree17 är ett läger som alla deltagare är med och skapar, alla kan påverka både sin egen och andras jamboreeupplevelse.

Stärkt självkänsla
Jamboree17 skall bidra till alla deltagare får stärkt självkänsla, men också verktyg för att kunna påverka sin omgivning.

JAMBOREEAPPEN

Jamboree17 har en egen app! Missa ingen ny information, ta del av scheman, se hur länge jamboreebutiken är öppen och kolla den digitala kartan om du känner dig vilse. Appen är tillsammans med Instagram och Snapchat (där du kan följa oss från jamboree_se) din bästa vän i mobilen under jamboreen! Appen finns till de vanligaste enheterna och passar både iOS och Android. Vi har också en webbvariant. Sök på Jamboree17 i App Store och Google Play för att ladda ner den.

Här hittar du kartan över Jamboree17

Till kartan

NÄR DU ANLÄNDER TILL JAMBOREE17

TRANSPORT TILL RINKABYFÄLTET

Ankomst med egen bil
Koordinaterna för att hitta till Jamboree17 är:

56.00324, 14.29419

Adressen (OBS! Ej postadress, se nedan) är:
Pansarvägen, 29169 Fjälkinge

Ankomst med buss
Bussar går från tågstationen i Kristianstad till Jamboree17 den 2 augusti och tillbaka till Kristianstad den 14 augusti. Det vill säga den första och sista dagen för den ordinarie funktionärstiden. För att åka med buss ska du ha angett i anmälningssystemet att du ankommer till Kristianstad och när. Du får vara beredd på att vänta tills det finns lediga platser på bussen.

Skånetrafikens busslinje 552 till Jamboree17
Om du är korttidsfunktionär som kanske ankommer någon gång under jamboreeveckan, kan du faktiskt åka kollektivtrafik hela vägen till Rinkabyfältet! Mellan den 6 och 11 augusti har Skånetrafiken en extra busslinje mellan Kristianstad och jamboreen, hållplats ”Jamboree Rinkaby”. Bussarna går en gång i timmen dagtid. Tidtabell och priser hittar du på Skånetrafikens hemsida i reseplaneraren eller deras app som du kan ladda hem i App Store och Google Play. Sök på Skånetrafiken.

INCHECKNING

Incheckning sker i det stora infotältet på Navet, mitt på jamboreen. Vid incheckningen hänvisas du till den funktion där du ska vara funktionär. Du kommer få information om funktionärsuppdraget generellt, dels i denna handbok, dels under funkinvigningen, onsdag 2 augusti klockan 17:00. Din funktion kommer att introducera till ditt specifika funktionärsuppdrag. Det är från din funktion som du får ditt arbetsschema och uppgifter/sysslor.

PARKERING

Som funktionär finns det möjlighet att parkera din bil under hela jamboreen. Du får ett parkeringstillstånd som måste ligga väl synligt i bilen. På detta ska namn, funktion och telefonnummer stå tydligt. Parkeringen ligger, precis som långtidscampingen, på andra sidan Pansarvägen, nordväst om funktionärsrestaurangen (se karta).

Här kan du ladda ned och skriva ut ditt parkeringstillstånd.

PRAKTISKT

FUNKTIONÄRSINVIGNING- OCH AVSLUTNING

Onsdagen den 2 augusti klockan 17.00 är det funktionärsinvigning! Då träffar du dina funktionärskollegor och äter middag tillsammans med dem. Samtidigt smyginviger vi Jamboree17.

Funktionäravslutningen är en gemensam picknick-lunch måndagen den 14 augusti, mellan 11:00 och 13:00. Då firar vi att vi skapat Sveriges bästa sommarläger 2017! Under avslutningen kommer du även få din funktionärsgåva, en specialdesignad vattentät seglarsäck med Jamboree17-tryck.  Det är mellan funktionärs- invigningen och avslutningen som standardperioden för funktionärer pågår.

FUNKTIONÄRSByn MALASAñA

Välkommen till funktionärsbyn Malasaña! Här finns gott om utrymme för tält, så att du ska kunna bo utifrån dina egna behov och önskemål.

Säkerhet
Av säkerhetsskäl kommer det finnas zoner i Malasaña med ett maxantal tält per zon. Du får sätta upp tältet i vilken zon du vill, så länge det finns plats.

På grund av brandrisk behöver byarna sättas upp efter följande anvisningar: minst 3 meter mellan små tält, och minst 6 meter mellan stora tält. Gränsen mellan små/stora tält är fler eller färre än 8 personer i tälten. Tältöppningarna ska vara placerade så att personer rymmer bort från mitten av tältgruppen. Vägen mellan byarna ska vara minst 6 meter breda.

Tysta zoner i Malasaña
Eftersom en del funktionärer kommer behöva gå upp tidigt på morgonen, eller jobba sent på natten, kommer det finnas tysta zoner inom Malasaña: ”Funk-bo tystare dag” och ”Funk-bo tystare natt”. Vi får alla en trevligare jamboree-upplevelse om dessa zoner respekteras.

Observera att det inom det tysta zonerna inte kommer finnas att el för medicinska behov.

Om du som funktionär har elbehov får du bo inom det vanliga funktionärområdet.

Långtidscampare
Det finns ett område för långtidscampare, alltså de som kommer tidigt och/eller åker sent. Detta område ligger på andra sidan Pansarvägen från jamboreeområdet sett. Här finns även möjlighet att ställa upp husvagn om du föranmält detta. För en kostnad finns även ett begränsat antal elplatser att tillgå.

Faciliteter
I anslutning till funktionärsbyn Malasaña finns duschar och toaletter, inkluderat handikapp-WC och -dusch. I anslutning till dessa finns även möjlighet till tömning av slaskvatten, samt påfyllning av färskvatten.

FUNKTIONÄRRESTAURANGEN HAMBRIENTO

Öppettider Hambriento
Frukost 06:30-08:30
Lunch 11:30-13:30
Middag 17:00-19:00

 • Serveringen stänger 30 minuter innan matsalen.
 • Söndagen 6/8 serveras middagen cirka 18:00-20:00, på grund av invigningen
 • Fredagen 11/8 serveras middagen senare, på grund av avslutning. Tiderna kommer informeras under lägrets gång.

Specialkost
Om du har anmält specialkost – kostpreferenser eller allergier – meddela detta vid din första måltid. I Hambriento kommer det finnas en angiven plats för specialkost.

Lunchpaket
Vissa funktionärer kommer behöva ha sin lunchpaus, vissa eller flera dagar, ute på fältet i samband med ett pass. Om din funktion beställt matpaket åt dig, kommer det inte att finnas någon lunch till dig i funktionärsmatsalen. De som har ansvar för dig i din funktion meddelar vad som gäller.

Kaffe?
Det finns många trevliga ställen att hänga och fika på, även för dig som funktionär! Hambriento är inte ett av dessa ställen. Restaurangen är bara öppen under måltiderna. Däremot är kaffe och te gratis för alla funktionärer i samband med måltiderna. Ta med din termosmugg, fyll på, och njut vidare under ditt nästa pass!

MILJÖ-OCH HÅLLBARHETSARBETE

Att vi hjälps åt för att skapa ett läger som scouterna kommer att komma ihåg i positiva tankar är för alla viktigt, där behövs vi alla för att göra det möjligt. På lägerområdet finns det tre återvinningscentraler och det kommer finnas en hel del sopkärl som är lättåtkomliga. Ni som funktionärer är därför en viktig pusselbit för att vi alla ska hjälpas åt att sortera och hålla i ordning där vi befinner oss på lägerområdet. Bra att veta är också att slaskgropar och andra nedgrävningar utav skräp är förbjudet under lägret.

POST TILL JAMBOREE17

Även vi funktionärer tycker såklart om att få brev eller vykort ibland. Eller varför inte beställa dagstidningen direkt till fältet?!

Postadressen för funktionärer till Jamboree17 är:

Namn Efternamn
Funktionär – Malasaña
Jamboree Scoutläger
291 76 Rinkaby

LÄGIS BAAYADE

Här kan alla barn upp till 8 år vara när du som förälder är på din funktionärssyssla. Alla barn till funktionärer är välkomna till Baayade, men vi byter inte blöjor. Har ditt barn blöja måste det finnas en person (assistent/anhörig/förälder) på plats som kan byta när det är dags.

Lägis Baayade håller öppet från den 30 jul till den 15 augusti, mellan 07:30 och 17:30.

Lägisbarn ska göra en liten incheckning på Lägisområdet när ni kommer till jamboreen. Kontrollera detta med din funktion.

FUNKtionärsÖPPET I JAMBOREEBUTIKEN

Du kommer kunna besöka vår jamboreebutik på fältet (samt alla kiosker och caféer). Vi rekommenderar att du använder dig av betalkort eller swish för alla inköp, för att göra det enklare, säkrare och smidigare för oss alla.

I jamboreebutiken köpa jamboreeprylar och även saker från scoutshopen, håller öppet för alla funktionärer redan fredagen den 4 augusti, innan deltagarna har kommit.

WIFI

Det kommer finnas tillgängligt WiFi för alla funktionärer och lösenord fås på plats.

Alkohol och TOBAK

Jamboree17 är, enligt Scouternas policy, helt fri från alkohol och det råder nolltolerans. Den tid man är på jamboreen som funktionär får man inte dricka alkohol eller vara berusad.

Scouterna förbjuder ingen vuxen att använda tobak och all vår verksamhet bör vara fri från tobak. Som funktionär ska du hålla avstånd och vara diskret när du använder tobak. Det kommer inte att säljas någon tobak på Jamboree17.

JAMBOREEORGANISATIONEN PÅ PLATS

JAMBOREEKONTORET

Jamboree17 leds av Jamboreerådet, bestående av jamboreens aktiva skift, stabschef och funktionsansvariga för respektive genomförandefunktion. Jamboreekontoret är deras arbetsplats. Dessutom har resten av Staben och ett resursteam med olika kompetenser sina arbetsplatser här.

Under jamboreeperioden hålls varje dag klockan 16:00 Jamboreeråd på jamboreekontoret. Syftet är att sprida information om vad som händer på Jamboree17, i Scouterna och i omvärlden samt att lösa problem och ta beslut. Endast funktionsansvariga, jamboreeledning och stabschef kan lyfta frågor. Om inte konsensus uppnås ska beslut fattas av aktivt skift.

Jamboreeledning – aktivt skift
Jamboreeledningen är uppdelade i rullande treskift; aktivt, jour, vilande. Ett skift består av en Jamboreechef (Liza, Viktor eller Anna-Karin) och två biträdande jamboreechefer som är hämtade från Scouternas ledningsgrupp samt Jamboreeledningen under planeringsfasen. Till varje skift finns en skiftskoordinator som inte har beslutanderätt i skiftet.

Staben
Staben är organisationens interna öron – genom nätverken (ekonomi, HR, kommunikation), Jamboreekontoret och resursteamet. Stabens ansvar är att driva och koordinera nätverken för att på bästa sätt förmedla och fånga upp information från hela Jamboree17. Staben är ansvarig för att Jamboreekontoret fungerar på bästa sätt.

Staben fungerar som filter för de frågor som kommer upp det aktiva skiftet/Jamboreerådet. Staben ansvarar för att beslutsunderlag eller rekommendation tas fram till jamboreeledningen vid behov.

Det finns två stabschefer som leder och fördelar arbetet inom staben och resursteamet. En stabschef ska alltid vara tillgänglig under jamboreekontorets öppettider. Stabschefen är också en Second-line support till Deltagarservice för ledare och deltagare ”som vill prata med chefen/lägerledning”.

FUNKTIONER

Det finns elva olika enheter, funktioner, som arbetar med planering, genomförande och utvärdering av Jamboree17. Funktionerna jobbar sida vid sida och har många samarbeten mellan sig.

Varje funktion har funktionsledning, med funktionsansvariga som leder arbetet. Den grundläggande modellen för funktionsledningen i respektive funktion är: två funktionsansvariga, en HR-ansvarig, en kommunikatör, en ekonomiansvarig och en platsansvarig. Varje funktion har undergrupper, avdelningar, som i sin tur har avdelningsansvariga och en egen planeringsorganisation.

Här är en kort beskrivning av varje funktion:

Deltagarservice
Deltagarservice uppdrag är att attrahera och se till att Jamboreens blandning av deltagare uppfyller jamboreeidéen och målen, samt att varje deltagare har en tydlig motpart i Jamboreeorganisationen för dialog och frågor samt att det finns uppföljning efteråt.

Försäljning
Försäljning finns till för att ge jamboreedeltagarna en större helhetsupplevelse genom att sälja profilprodukter, fika, mat och tjänster. Dessutom genererar de intäkter till jamboreen genom denna försäljning.

Logistik
Logistikfunktionens övergripande syfte är att tillgodose flödet av de människor och det material som krävs för att jamboreen ska fungera, både direkt genom utförande och indirekt genom att skapa förutsättningar för andra funktioner. Logistikfunktionen fixar allt, bara det inte kostar för mycket.

Mat
Matfunktionens syfte är att skapa förutsättningar för att deltagare och funktionärer får den mat som behövs för en aktiv jamboreeupplevelse, och i enlighet med jamboreeidén får möjlighet att utmanas, upplevas och upptäcka i samband med måltiderna.

Platsplanering
Platsplaneringsfunktionens syfte är att skapa fysiska förutsättningar för att kunna genomföra den nationella jamboreen 2017. Planeringsfunktionen är en servicefunktion som skall göra det möjligt för deltagare, besökare och övriga att nå sina övergripande mål med jamboreen.

Program: Gemensamma aktiviteter
Syftet med Utbildnings- och programfunktionen Gemensamma Aktiviteter är att erbjuda två typer av möten; stora och små samlingar. Att skapa förutsättningar som bidrar till att möten mellan olika åldersgrupper sker, både i grupp- och på individnivå. Att genomföra utbildningar och skapa tid för livsåskådning.

Program: Upptäckare
Upptäckarfunktionens syfte är att skapa program för upptäckarna under Jamboree17. Vår uppgift är att skapa små – och stora utmaningar och en hubb anpassad för upptäckare.

Program: Äventyrare
Syftet med funktionen äventyrarprogram är att skapa möjligheter för program och utbildning som är anpassat för äventyrarscouter.

Program: Utmanare, Rover och vuxna
Vi gör programmet för utmanare vuxna och familjer.

Varumärke och kommunikation
Funktionens syfte är att utveckla och stärka jamboreens varumärke och externa kommunikation. Funktionens verksamhet ska hjälpa till att uppnå jamboreens mål och syfte samt skapa både en intern stolthet för lägret, och externt synlighet för scouting generellt.

Trygghet
Funktionen trygghet ska övergripande verka för och bidra till en trygg och tillitsfull miljö under Jamboree17 för alla deltagare, såväl deltagare under 18 år (scouter), funktionärer, ledare och besökare.

Hur och var får jag information?

Om du behöver information eller svar på generella frågor finns det infotält i de olika Hubbarna och i Navet. Här finns både display och anslagstavlor med information. Tälten är bemannade om du inte hittat det du söker. Har du tappat bort någonting är det hit du går för att anmäla det saknat. Öppettider i infotälten är desamma för deltagare och funktionärer. Dessa uppdateras och meddelas i jamboreeappen!

Om du vill ha svar på en specifik fråga eller behöver lösa ett visst problem vänder du dig främst till din närmast ansvariga, i regel grupp- eller avdelningsansvarig, som hjälper dig vidare.

HUR GÖR JAG OM JAG STÖTER PÅ ETT PROBLEM ELLER EN KONFLIKT UPPSTÅR?

Om du som funktionär stöter på ett problem som måste lösas där beslut måste tas, eller om en konflikt uppstår, är grundprincipen att problemet löses så nära själva verksamheten som möjligt.

Om ni inte kommer fram till någon lösning i gruppen där konflikten/problemet uppstår tar ni upp frågan med närmast ansvarig. Till exempel: Gruppansvarig > Avdelningsansvarig > Funktionsansvarig > Aktivt skift. Tänk på! Gör en avvägning över vilka beslut du själv kan ta och vilka som bör skickas från dig. Ibland finns lösningen närmare än du tror.

VAD GÖR JAG OM JAG INTE KAN SVARA PÅ EN FRÅGA JAG FÅR?

Som funktionär är du ansiktet utåt för Jamboree17, men också för Scouterna! Du kommer få frågor från deltagare, och eventuellt andra funktionärer, som du inte kommer kunna svara på. Då är det viktigt att personen får ett bra intryck och rätt information.

Några tips:

 • Var trevlig och tillmötesgående!
 • Svara inte på frågor du inte vet svaret på. Var ärlig med att just du inte vet. Gissa inte fram något svar!
 • Om det är en specifik fråga: hänvisa till rätt person. Om du inte vet vem som kan svara på frågan, hänvisa till din närmaste ansvariga.
 • Om det gäller generell information, om tex programtider eller utcheckning, skicka personen till närmaste infotält. De finns på navet och hubbarna.
 • Om personen är upprörd eller ”vill prata med lägerchefen direkt” – då är det bäst att skicka personen direkt till Jamboreekontoret.
 • Om någon är riktigt upprörd, tänk på att behålla lugnet.

TRYGGhet

SCOUTERNAS SPELREGLER

I Scouterna:

 • Utgår vi från Scoutlagen och Scoutlöftet.
 • Sätter vi alltid barn och unga först.
 • Använder vi ett lyssnande och stödjande ledarskap.
 • Är alla lika mycket värda oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsvariation, sexuell läggning eller ålder.

Scoutlagen

 1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
 2. En scout är ärlig och pålitlig.
 3. En scout är vänlig och hjälpsam.
 4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
 5. En scout möter svårigheter med gott humör.
 6. En scout lär känna och vårdar naturen.
 7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.

Scoutlöftet
Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen.

TRYGGA MÖTEN OCH LISTENING EARS

Alla barn har rätt till en trygg fritid, så även under Jamboree17. Trygga Möten handlar om att vara en schysst kompis, men också att som ledare/funktionär ha kunskap och mod att reagera om någon blir utsatt för övergrepp eller kränkningar. Det kan vara både på plats på jamboreen såväl som i våra sociala kanaler. Det är obligatoriskt för alla vuxna i alla sammanhang inom Scouterna att ha gått kursen Trygga Möten. Det är vårt ansvar som vuxna, både som ledare och funktionärer, att skapa en trygg och inkluderande miljö för barn och unga.

Om det händer saker under Jamboree17 som du känner att du behöver hjälp och stöttning med, kan du vända dig till Listening Ears. Det kallas de funktionärer som samtalar med deltagare om allt, både det spännande och roliga, som det svåra. Till Listening Ears är även ledare och funktionärer som behöver stöd i sitt ledarskap eller funktionärsjobb välkomna. Listening Ears finns i Navet på dagtid och ibland ute på jamboreeområdet.

OM NÅGOT HÄNDER

Under jamboreen är det viktigt att du som funktionär vet hur du ska kontakta larmcentralen för att rapportera in olyckor.

Åtgärder vid akuta händelser:

RÄDDA först de som är i fara

VARNA de som är i närheten

LARMA jamboreens egen larmcentral på 044-787 71 60

Tala om:

 • Vem du är
 • Varifrån du ringer
 • Vad som hänt och hur många som är skadade
 • Var det brinner eller var olyckan har hänt. Bynummer om möjligt.

ÅTGÄRDA om det är möjligt

MÖT räddningsresurserna som kommer. VISA VÄGEN!

Larmcentralen
Larmnumret 044-787 71 69 finns på alla deltagares armband, för att det ska vara känt och tillräckligt för alla. Larmcentralen når all operativ personal inom funktionen Trygghet och kan på så sätt larma ut rätt resurs till en händelse. Larmcentralen har också kontakt med alla externa resurser som tex SOS-alarm och räddningstjänst. Larmcentralen har öppet dygnet runt.

SJUKVÅRD

Det finns en vårdcentral på Trygghetscentret, beläget på Navet, som är öppen 08:00-22:00. Sjukvårdsavdelningen kommer att hantera akuta sjukvårdsfall och transport till Sjukhus.

Hjärtstartare och första-hjälpen-lådor kommer att finnas över hela området.

Det kommer inte att finnas något apotek på jamboreeområdet.

VÄRDAR

Värdarna kommer att finnas i värdpatruller. De hjälper till så att jamboreen kan genomföras på ett så säkert vis som möjligt när det gäller möten mellan deltagarna, förflyttningar av en större mängd deltagare samtidigt, närvaro av VIP-besökare, stora samlingar och inpassering till området. Värdarna kommer ha kunskap om första hjälpen, brandincidenter och kan hantera stökiga situationer för att minska risken att de eskalerar.

PROGRAM

SCOUTERNAS PROGRAM PÅ JAMBOREE17

Programmet på jamboreen är planerat utifrån Scouternas program. Varje åldersgrupp har sitt egna unika symboliska ramverk. Därför har Jamboree17 fyra olika program- och utbildningsfunktioner: Gemensamma aktiviteter; Upptäckare; Äventyrare; och Utmanare/Rover/vuxna.

Det som är speciellt med Scouternas program är att det inte bara består av vad vi gör (våra aktiviteter), utan också varför vi gör det (våra mål och syften) och hur vi gör det (scoutmetoden, vår pedagogik). Genom att tänka igenom varför och hur vi genomför en aktivitet i Scouterna ser vi till att scouterna utmanas på sin nivå och efter sina förutsättningar.

UMOJA

Umoja betyder ”att skapa tillsammans” på swahili. Umoja är en del av vår värld, men samtidigt något helt annat. Det är platsen där vi ges möjligheten att vara den bästa versionen av oss själva. Du kommer alltid vara på Jamboree17, Umoja kallar vi den plats som den här jamboreen är på. För när vi kliver in i Umoja lämnar vi våra rädslor, begränsningar och fördomar utanför. Tillsammans skapar vi ett sammanhang där massor av unga människor möts för att utbyta tankar, lösa utmaningar och ge varandra styrka, så att alla som varit i Umoja tar med sig vetskapen om att en bättre värld är möjlig. Med bättre självkänsla, en ny öppenhet och större möjlighet att förbättra världen omkring oss får känslan av Umoja fäste och sprids långt efter att vi kommit hem. Välkomna!

GEMENSAMMA AKTIVITETER

Stora samlingar
Detta är arrangemang dom är riktade till alla på jamboreen: Invigning, Lägerbål och Avslutning.

Invigningen sker söndagen 6 augusti, klockan 15:00.

Lägerbålen kommer ske tre gånger för olika deltagare, de hålls måndag, tisdag och onsdag, klockan 20:00 (7-9 augusti).

Avslutning sker fredagen 11 augusti, klockan 20:00.

Navet
Navet är platsen i jamboreens centrum där flera funktioner samarbetar och ger deltagare och besökare möjligheten att uppleva lägret. Till skillnad från hubbarna är Navet inte åldersindelat. Även du som funktionär har möjlighet att delta i aktiviteterna.

Ledarskapsön
Ledarskapsön är Scouternas system för utveckling och utbildning. På Ledarskapsön väljer ledaren själv sin stig efter dina intressen och de kompetenser hen vill utveckla. Kurserna på Ledarskapsön arrangeras lokalt, regionalt eller nationellt i hela landet under hela året. På Jamboree17 kommer Ledarskapsön att finnas fysiskt mitt i Navet. Det kommer här att finnas hela kurser, workshops, prova-på-pass och tid för mingel. Dina möjligheter som funktionär att kunna gå en hel kurs under Jamoree17 är begränsade. Däremot är Ledarskapsön värt ett besök under din lediga tid för att eventuellt ta del av kortare pass (om ditt schema tillåter) eller för att kika på utställningen och lära dig mer om utbildningar och kurser!

Livsåskådning
På Navet finns Livsåskådningstältet, som erbjuder möjlighet för reflektion och eftertanke. Hos oss får du vara den du är. Kom ensam, med din patrull eller med nya kompisar. Häng en stund i våra stilla rum eller gå ett reflektionsspår. Inom Livsåskådning kommer morgonsamlingar att erbjudas varje dag, samt en större samling på onsdagen efter lägerbålet, för de deltagare eller funktionärer som vill.

Stranden
Det kommer att gå bussar från Rinkabyfältet till Stranden varje dag. Som funktionär får du självklart besöka stranden under din lediga tid!

UPPTÄCKARE

I Upptäckarhubben arrangeras utmaningar för upptäckarscouter. Programmet är framförallt uppdelat i stora och små utmaningar.

De stora utmaningarna tar ungefär 2,5 timmar att genomföra och är öppna mellan 09:30-12:00 (förmiddagspass) och 13:00-15:30 (efterniddagspass) varje dag. Här ingår bland annat programpasset Free Being Me, en utmaning uppdelad i två pass som är utformade för att stärka deltagarnas självkänsla.

Sedan finns det en rad små utmaningar. Upptäckarna hämtar ut material till dessa och genomför dem i valfri grupp. De små utmaningarna öppna 09:30-20:00.

Mitt i veckan, på onsdagen, kommer Upptäckarnas Karneval att arrangeras i hubben! Alla upptäckare deltar och alla stora utmaningar är stängda.

I hubben finns Upptäckarnas café, där det finns fika och platser att sitta och hänga på. Här finns även en scen där de små utmaningarna finns, pussel och pyssel. Cafeet är öppet 9:30-22:00.

I hubben finns ett HQ för alla funktionärer som jobbar med Upptäckarnas program i någon form. Mellan 08:00-22:00, det vill säga när funktionärer jobbar i hubben, finns det bemanning i HQ för att svara på frågor, samverka och lösa eventuella problem som dyker upp.

ÄVENTYRARE

Under Jamboree17 kommer äventyrarna framförallt hålla till i Äventyrarhubben. Där kommer de hänga i caféet, göra små och stora utmaningar.

De stora utmaningarna pågår mellan 09:30-15:30, med paus för lunch. Ett exempel på en stor utmaning är Free Being Me, där syftet är att stärka äventyrarnas självkänsla.

Under hela dagen är äventyrarhubben öppen och det finns möjlighet att göra någon av de små utmaningarna, som tex hantverk.

På kvällen arrangeras speciella kvällsaktiviteter som äventyrarna kan delta i om de vill, det kommer också finnas möjlighet att ta det lugnt i hubben, spela spel eller träffa kompisar från en annan by.

I hubben finns också ett HQ för alla funktionärer på funktionen.

UTMANARE, ROVER OCH VUXNA

Utmanare
Hos utmanaravdelningen kommer du som funktionär att vägleda scouterna i olika utmaningar. Vi har stora utmaningar som deltagarna gör i sina patruller, en gruppaktivitet som kräver samarbete för att klaras av. Vi har också små utmaningar eller spontanaktiviteter som deltagarna kan göra enskilt eller i valfria grupperingar. Detta är till exempel olika spel och lekar, eller diskussioner runt en av våra lägereldar på kvällen.

Rover- och vuxna
Alla som är 18 år eller äldre (funktionärer, ledare och andra vuxna) är varmt välkomna att spendera tid på Rover- och vuxenområdet när det finns tid.

Caféet för Rover och vuxna är öppet mellan 10:00 och 23:00 varje dag, men är stängt under invigningen och avslutningsceremonin. Här kan du ta en kopp kaffe eller te och slappna av en stund. På området finns även mängder av spontanaktiviteter att ta del av, som att spela kubb eller delta i en diskussionslek. Vi erbjuder också spännande föreläsningar och workshops i vårt föreläsningstält. Är du mellan 19 och 25 kan Arrivo vara något för dig! Arrivo är till för dig som är intresserad av att påbörja din Roverfärd, eller bara intresserad av Roverprogrammet generellt. Arrivo kan hjälpa till med att inspirera till Roverprojekt eller för att knyta nya kontakter.

Värdebaserat Ledarskap 10 år!
Ett värdebaserat ledarskap handlar om att veta vad du vill och leva som du lär, i relation till andra som är lika och olika dig. I tio år har Scouterna tillsammans med andra ideella organisationer, företag och offentlig sektor uppmärksammat dessa frågor. På Jamboree17 vill vi fira det, för att i längden ge fler chansen att medvetet utveckla sitt ledarskap.

JAMBOREEORDLISTA

Baadaye – lägis
Verksamhet för medföljande barn till vuxna på lägret. Barnen ska vara blöjfria och under 8 år. I första hand för barn till funktionärer, i andra hand ledare.

Besökare
De personer som kommer och hälsar på lägret över dagen.

Dagsdeltagare
Drygt 1000 externa deltagare, som kommer delta i program under dagarna måndag, tisdag, torsdag, fredag. Syftet är att erbjuda barn och unga som kanske inte annars hade fått uppleva scouting.

Deltagare
Alla som är med på Jamboree17 under 18 år, samt deras medföljande ledare.

Funktionär
Ankommer den 2 augusti, stannar till den 14 augusti. I huvudsak inte rekryterade till en specifik uppgift i förväg, utan får sin uppgift först efter anmälan.

Hoods
Platserna där deltagarna bor, som ligger mellan hubbarna. Det kommer finnas fyra hoods för deltagare och en för funktionärer:

Lachine (stadsdel i Montreal)

Botafogo (stadsdel i Rio de Janeiro)

Maboneng (stadsdel i Johannesburg)

Fitzroy (stadsdel i Melbourne)

Malasaña (funktionärsboende, stadsdel i Madrid)

Hubb
En fysisk plats på jamboreen. Varje åldersgrupp har sin egen hubb. Här finns små- och stora utmaningar, caféer, kiosker och annat smått och gott.

Jamboreechefer
Den som är ytterst ansvarig på plats under Jamboree17. Vi har tre jamboreechefer: Liza, Viktor och Anna-Karin. Under genomförandefasen jobbar de i treskift: aktivt skift, jourskift och vilande. Skiften består av en av jamboreecheferna, två vice jamboreechefer en från jamboreeledningen och en från Scouternas ledningsgrupp.

Jamboreekontor
Platsen där du hittar staben, jamboreeledningen och funktionerna finns presenterade. Jamboreerådet hålls här. Jamboreekontoret är en arbetsplats.

Jamboreeledning
Den patrull/grupp som är ansvariga för planering och genomförande av jamboreen.

Jamboreerådet
Ledningen för hela Jamboree17 under genomförandefasen. Jamboreerådet består av jamboreeledning, stabschef och funktionsansvariga.

Listening Ears
Personer som deltagare och funktionärer kan vända sig och prata om vad som helst. Utgår från Trygga Möten och har ett aktivt lyssnande och stöttande ledarskap.

Navet
Den plats i mitten av Jamboree17där det pågår gemensamma aktiviteter, caféer, postlåda, sjukvård och där det går att får information om vad som händer. Hit är alla välkomna!

Nätverk
Det finns fyra nätverk: ekonominätverket, HR-nätverket, kommunikationsnätverket och platsnätverket. Nätverken arbetar tvärs över funktionsgränserna och i varje funktionsledning ingår personer som också är med i nätverken. Staben leder tre av nätverken under genomförandefasen, genom ekonomi-, HR-, respektive kommunikationsstrateger.

Staben
Staben samordnar och koordinerar övergripande frågor under genomförandet. Bereder beslutsunderlag till jamboreeledningen. Staben leder nätverken för kommunikations-, HR- och ekonomiansvariga. Den har även ett resursteam med flera kompetenser. Staben är ansvarig för att Jamboreekontoret fungerar på bästa sätt. Staben har två stabschefer, som jobbar i skift.

Små utmaningar
Aktiviteter som går att klara av under en halv dag, Kanske görs flera stycken på en dag och de kräver inte speciellt mycket förberedelse, de är standardiserade och kräver mindre kvalificerad handledning. De små utmaningarna kan göras i en känd eller okänd grupp, ensam eller med en nyfunnen kompis.

Stora utmaningar
Aktiviterer som antingen spänner över en längre tid och är mer komplexa. Utmaningarna görs i grupp och tar troligen minst en halv dag. Den utmanar gruppen både fysiskt och psykiskt och innehåller flera moment.

Umoja
Den mentala och fysiska plats där vi gemensamt skapar jamboreens program! Betyder ”skapa tillsammans” på Swahili.

Värdar
Finns över hela lägerområdet och arbetar för att lägret kan genomföras på ett säkert sätt, till exempel när det gäller att flytta stora mängder människor samtidigt, inpassering till lägerområdet, stora event och så vidare. De har kunskap om första hjälpen, brandsäkerhet och att hantera stökiga situationer.