Jamboreebrev 1
till deltagare

VARMT VÄLKOMMEN TILL JAMBOREE17 – ÄVENTYR OCH KOMPISAR PÅ RIKTIGT!

Olika verkligheter möts och bildar något som inte upplevts förut. Där gränser suddas ut. På Jamboree17 skapar vi en plats där unga möts och tar ett gemensamt kliv in i framtiden. En värld där människor möts på ett sätt vi aldrig tidigare sett. Där möjligheten att påverka aldrig varit så stor. Ett möte där du, jag och vi tillsammans, spelar roll för att bidra till en bättre värld. Det är väldigt kul att vara så många som möjligt och när vi möter människor som inte bara är från Sverige kan vi dessutom utbyta idéer och bygga ännu fler vänskapsbroar. Det är ungefär 30 länders nationella scoutorganisationer som håller på att anmäla sig vilket öppnar för många spännande möten över gränserna.

Jamboree17 kommer vara den 5-12 augusti på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne, men det är din scoutkår eller grupp som ger information när ni åker till jamboreen.

PROGRAM

Umoja är en del av vår värld, men samtidigt något helt annat. Det är platsen där vi ges möjligheten att vara den bästa versionen av oss själva. Du kommer alltid vara på Jamboree17, Umoja kallar vi den plats som den här jamboreen är på. För när vi kliver in i Umoja lämnar vi våra rädslor, begränsningar och fördomar utanför. Tillsammans skapar vi ett sammanhang där massor av unga människor möts för att utbyta tankar, lösa utmaningar och ge varandra styrka, så att alla som varit i Umoja tar med sig vetskapen om att en bättre värld är möjlig. Med bättre självkänsla, en ny öppenhet och större möjlighet att förbättra världen omkring oss får känslan av Umoja fäste och sprids långt efter att vi kommit hem. Välkomna!

Sommaren 2017 samlas unga och vuxna i alla åldrar, för att under en intensiv vecka bygga upp en plats där vi kan dela med oss av våra kunskaper, erfarenheter och upplevelser. Vi kommer för att utbyta tankar, lösa knepiga utmaningar, både personliga och omvärldens, och för att tillsammans utveckla våra och andras värderingar.

EN DAG PÅ JAMBOREE

Du vaknar i tältet precis i tid för att börja laga frukost. Några i byn kanske fixar med lunchmatsäck som vi gör samtidigt som frukosten, för att slippa springa tillbaka och laga mat mitt på dagen. Tältet och byn görs i ordning och ungefär klockan 10 startar dagsprogrammet.

Det är nu det händer! På programmet gör vi allt från att lära oss spännande saker om gemenskap och respekt till att gå hinderbanor eller åka med badbussen som går var tredje minut. Programmet är uppdelat både i små och stora utmaningar, som är olika omfattande men alltid roliga. Bland annat kommer metodmaterialet Free Being Me, som utmanar samhällets kroppsideal, att finnas på plats.

Sedan är det middag i byn och för de äldre fortsätter programmet hubbarna långt framåt natten och in på småtimmarna. Vi kommer ha tid över för att äta en glass, hänga i navet som är det stora torget i mitten av jamboreen och vi kommer alltid ha riktigt kul!

VÄLKOMMEN TILL UPPTÄCKARHUBBEN (10-12 ÅR)!

Jamboreen är strukturerad i tre olika hubbar, en för varje åldersgrupp. Upptäckarnas hubb är en plats i Umoja som är upptäckarnas helt egna. På eftermiddagen kan upptäckarna välja att göra några små utmaningar. Dessa är lite mindre, kluriga aktiviteter som upptäckaren inte behöver göra i sin patrull – den kan göras i vilken grupp som helst. Den tar oftast kortare tid att genomföra än en stor utmaning. Till den lilla utmaningen får man hämta material och instruktioner i hubben. När eftermiddagspasset är avklarat tar upptäckaren sig tillbaka till byn för en ordentlig middag. På kvällen kan upptäckaren göra fler små utmaningar, hänga i upptäckarcafét, gå till navet eller busa med nyfunna vänner.

VÄLKOMMEN TILL ÄVENTYRARHUBBEN (12-15 ÅR)!

Äventyrarhubben är äventyrarnas alldeles egna plats med café, aktiviteter och massa kul! Här kan äventyrare hänga mellan de stora utmaningar, när det är dags för glasspaus eller när kompisarna har hand om matlagningen på byn. Hubben kommer vara fylld med äventyraraktiviteter som utomhusbio, spelhörna och bygga trebuchet. Det kommer också finnas en plats för de som gillar hantverk, quiz och backklättring. Hubben har såklart även öppet på kvällen, då kan äventyrarna hänga i caféet och spela spel, gå på disco eller göra en femkamp . I hubben kommer du kunna göra massa roliga, spännande och intressant saker och framförallt ha riktigt kul med dina gamla och nya kompisar!

VÄLKOMMEN TILL UTMANARHUBBEN (15-18 ÅR)!

Ett utmanardygn är lite mer flexibelt än för andra åldersgrupper.  Utmaningarna är inte lika tidsstyrda men det finns saker att sysselsätta sig mer än dygnet har timmar för den som vill. Till exempel  kanske du testar en av våra kreativa utmaningar på förmiddagen och ger sig i kast med en stor organisationstävling på eftermiddagen. Framåt kvällen kan du hänga i caféet och köra ett musikquiz innan det är dags att röja loss vid scenen med disco, danceoke eller något bra liveband till sent inpå natten.

Handla på jamboreen

Både kontanter och betalkort kommer fungera som betalningsmedel under jamboreen, men vi föredrar att du använder kortbetalningar. Hör med din bank hur du kan ansöka om betalkort samt hur gammal du måste vara.

SÖK STIPENDIER!

Det finns många stipendier att söka för att få ner sina utgifter inför ett stort arrangemang. På jamboree.se hittar du bra information om hur du söker stipendier. Jamboree17 och Scouterna har tack vare generösa bidrag möjlighet att nu också upprätta två olika stipendier deltagare och scoutkårer kan söka pengar från.

Vi har även genom generösa bidrag fått möjlighet att dela ut ett antal deltagarstipendier, även detta stipendium söks och riktas till deltagare som annars inte skulle ha ekonomisk möjlighet att delta på Jamboree17. Du kan söka som individ, men det går även bra att scoutkåren/gruppen söker. Läs mer här

LISTENING EARS

Om du behöver du någon att prata med, kom till Listening ears! Vi pratar om vad som helst: den roliga aktiviteten du precis varit på, hur glad eller ledsen du känner dig, om du bråkat med dina scoutkompisar eller din ledare inte förstår dig. Alla känslor och tankar är välkomna. Kom ensam, med dina kompisar eller din ledare.
Vi finns i trygghetspunkten och ibland ser du oss ute på lägerområdet.

AVSLUTANDE ORD

Få lägerstämning redan nu! Här hittar du Jamboree17-artiklar. Drick din choklad ur en snygg mugg, kyl ner dig med en fläkt eller varför inte torka bordet med en disktrasa med Jamboree17-tryck?

Olika personer från jamboreeplaneringen kommer att finnas representerade på en rad evenemang under våren. Håll utkik efter oss och kom till oss med frågor.