Dansande scouter. Foto: Patrik Hedljung

Vad var Jamboree17

Umoja hette platsen där Jamboree17 var. Umoja var en värld, inte helt olik vår. Hit kom unga människor från världens alla hörn för att mötas, utbyta tankar, skratta och lösa utmaningar. Här fanns inga gränser för att skilja människor åt, hit var alla välkomna. Här möttes olika verkligheter och här skapades något helt nytt som aldrig upplevts förr. Här kändes allt nytt och spännande, tryggt och välkomnande.

Jamboree17 samlade unga från ett 20-tal länder för att under en lägervecka dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och upplevelser. De kom för att utbyta tankar, lösa knepiga utmaningar, både personliga och omvärldens, och för att tillsammans utveckla sina och andras värderingar.

Deltagarna bodde i fem olika hoods: Lachine, Botafogo, Maboneng, Fitzroy och Malasaña. Men spenderade dagarna på de olika hubbarna – upptäckarhubben, äventyrarhubben, utmanarhubben samt rover/vuxenhubben. Hela lägerupplevelsen formades av jamboreens ledord: öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.

Öppenhet – ett samhälle där alla får plats och där allas röst räknas. På Jamboree17 möts unga över gränserna, vi river murar och suddar ut hinder. På jamboreen skapas väntade och oväntade möten, nyfikna möten mellan människor där åsikter och tankar utbyts. Jamboree17 är en plats där du upptäcker nya saker.

Medskapande – tillsammans formar vi jamboreen, tillsammans formar vi världen. När 10 000-tals unga träffas på en och samma plats skapas otroliga möjligheter att bygga något nytt. På Jamboree17 är ungas skapande i centrum. Vi bygger våra egna hem, lagar vår egen mat och tränar oss i att hitta lösningar tillsammans. Aktiviteter och äventyr skapas gemensamt.

Stärkt självkänsla – jamboreen ger dig modet att ta nästa steg. På jamboreen finns en trygg miljö där unga kan utvecklas oavsett vem du är, hur du ser ut och var du kommer från. Tillfällen att få misslyckas, försöka igen och lyckas. På jamboreen får unga träna sitt ledarskap och stöttar varandra. Jamboreen utmanar deltagarna på ett sätt som stärker deras självkänsla. Det skapar trygghet hos individer, och i samhället. Har du klarat det en gång, kan du klara det igen. Du gör skillnad och ditt agerande gör skillnad.

Jamboree17 i korthet

  • Jamboree17 var Scouternas största sommarläger 2017, med sina ca 11 000 deltagare
  • En jamboree är ett stort scoutläger. 2017 deltog ca 1 300 personer som inte var scouter sedan tidigare, som fick prova på hur det är att vara på scoutläger.
  • Lägret ägde rum på Rinkabyfältet i Kristianstads kommun.
  • Deltagarna gjorde stora och små programutmaningar som kretsar kring jamboreens värdeord öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.
  • De flesta lägerdeltagarna bodde i byar där de sov i tält och lagade sin egen mat.
  • På jamboreen fanns caféer och kiosker där deltagare och besökare kundeköpa glass, fika och mat.
  • Andra exempel på aktiviteter var programmaterialet Free being me, som handlar om att stärka självkänsla och ta bort fokus från utseende, danceoke, åka och bada i havet, bygga en stad i miniatyr, hoppa hoppborg och åka hemmagjord karusell.

Foto: Patrik Hedljung