Välkommen på Jamboree17!

I början av augusti samlas över 11 000 personer, varav 1 400 deltagare som för första gången får prova på scouting och scouter från 29 länder för att uppleva äventyr och träffa nya kompisar – det kommer bli riktigt kul och ett minne för livet! Nu har anmälan stängt och vi kan konstatera att vi inte kommer att bli så många deltagare som vi första hoppats på. Men Jamboree17 kommer att bli det största scoutlägret i Sverige på många år. Majoriteten av deltagare har aldrig tidigare upplevt ett så här stort läger. Det kommer att bli otroligt häftigt. Vi kan inte vänta tills vi ses på fältet. Nu kör vi! 

Scouting handlar om att ge barn och unga möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. I grund och botten handlar det om personlig utveckling. Vad kan var en bättre arena för det än en jamboree? 10-åringen åker buss långt bort för första gången utan någon förälder, 16-åringen möter en ny kompis från en annan del av landet eller en annan del av världen. En jämnårig kompis vars väg till skolan och skoldag ser helt annorlunda ut än den gör för dig. 20-åringen lägger en månad av sin sommar som funktionär, en månad som ger arbetslivserfarenhet, nya kompisar och möjliggör en fantastisk jamboreeupplevelse för tusentals. Vi utmanas och vi växer.

På Jamboree17 har alla sin egen hubb beroende på ålder som är fylld av aktiviteter, utmaningar, och kompisar. Vi kommer spela live-Minecraft, tävla i en katapultbyggartävling eller så träffar man helt nya kompisar i ett café och fortsätter umgås hela kvällen bland hinderbanor, studsmattor, och sällskapsspel. Man kan också spela rollspel, vara med i en kreativ utmaning såsom en fototävling, eller häng i regnbågscaféet och lyssna på intressanta föredrag. På kvällar och nätter håller alltid någon av våra scener igång med livespelningar, filmvisning, och danceoke.

Frågor och svar

Vad var målet för antal deltagare?
Vi hade en förhoppning om att samla mellan 15 000 och 20 000 deltagare på årets Jamboree. Av dessa skulle ca 5 000 vara personer som inte är medlemmar i scouterna idag. Resultatet blev knappt 10 000 scouter och 1 400 som ännu inte är scouter.

Kan man fortfarande anmäla sig?
Ja, som funktionär! Kul! Anmäl dig via jamboree.se/anmalan (vi öppnar anmälan igen inom kort).

Var målet för högt satt?
Målet var högre sagt än tidigare storläger i Sverige, sett till andelen deltagare av antal scouter som finns i Sverige. Det betyder att vi alltså hoppas på en större andel av Sveriges scouter skulle delta den här gången jämfört med tidigare. Vi hade också som mål att 5 000 personer inte idag inte är scouter skulle delta. Det är ingen tvekan om att det två mycket ambitiösa mål. 

Varför blir vi inte så många som vi hoppats?
Vi kommer naturligtvis att noggrant analysera anmälningssiffrorna. Men vi kan redan nu konstatera vi inte kommer att bli så många deltagare som inte är scouter som vi har arbetat för. Den högre målsiffran, 20 000 deltagare, utgjordes av 15 000 scouter och 5 000 ickescouter. Nu blev vi 11 000 personer varav cirka 1 400 deltagare som ännu inte är scouter. Så vi blev några tusen färre scouter än vad vi hoppats på, men framförallt avsevärt färre deltagare från andra organisationer. Arbetet med att hitta partners från andra organisationer som vill delta med sina medlemmar har visat sig vara mer utmanande än vad vi initialt trott. Det är viktig lärdom för framtiden. Ambitionen är mycket god, och det är en väldigt bra erfarenhet att ta med sig till framtida jamboreer. 

Hur har längden på Jamboreen/priset på Jamboreen/att Jamboreen är i augusti påverkat?
Vi kommer att noggrant analysera anmälningssiffrorna, och se vilka lärdomar vi kan dra av detta. Framförallt kommer vi i utvärderingen efter Jamboreen att söka svar på sådana frågor. Det är viktiga erfarenheter att ta med för framtida läger. Nu ser vi fram emot att genomföra en fantastisk Jamboree och Sveriges största scoutläger den här sommaren och på många år. 

Finns det någon ekonomisk risk när vi blir färre än vi räknade med?
Intäkterna sjunker vid lägre deltagandeantal, men det gör utgifterna också. Just nu är jamboreeorganisationen inne i en budgetprocess och kommer anpassa den utefter deltagandeantal.

Kontakt

Har du frågor kring det här kan du maila jamboree17@scouterna.se eller ringa Scouternas växel på 08-568 432 00. Är du journalist hittar du presskontakter här.