Scoutkåren Finn från Lund - kanske störst på Jamboree17

Finn största kåren på Jamboree17?

Gott häng vid lägerelden, god mat, många nya vänner och en jamboree fylld med upplevelser som ger minnen för livet. Det är vad scoutkåren Finn från Lund ser fram emot på Jamboree17. Kåren har över 100 scouter och ledare anmälda till sommarens höjdpunkt och blir därmed en av de största på Rinkabyfältet – kanske till och med allra störst.

Scoutkåren Finn i Lund bildades 1910. Idag har man tre spåraravdelningar, två upptäckaravdelningar, en stor äventyraravdelning med 60 scouter och två utmanarlag. Under våren har även en bäveravdelning startat, på initiativ av några äventyrar- och utmanarscouter. Alla har sina veckomöten i scoutlokalerna Finnsalarna som ligger ett stenkast från domkyrkan i centrala Lund, där jätten Finn huserar.

Scoutkåren Finn, samlade intill vid Lunds domkyrka

Scoutkåren Finn, samlade intill vid Lunds domkyrka

– Vi har många relativt unga ledare eftersom det finns gott om studenter i stan, det vill säga unga som leder unga. I Finnsalarna har vi våra avdelningsmöten och aktiviteten under veckorna är intensiv. Finnsalarna är ett tillhåll, antingen för att planera, förbereda, hålla, reflektera på ett scoutmöte, eller för att plugga, eller bara hänga. Det finns alltid någon här, säger Anneli Jönsson, som är vice kårordförande.

Trots scouting i stan försöker Finn att hålla avdelningsaktiviteterna utomhus så mycket som möjligt. För hujker (övernattning inomhus), hajker, läger och annat åker kåren ofta till sin scoutgård, Finngården och lever scoutliv på riktigt.

I kåren finns ca 260 medlemmar, varav drygt 180 är aktiva medlemmar. Över hundra av dem är hittills anmälda till Jamboree17.

– Vi vill gärna att ännu fler av våra scouter, särskilt de yngre, anmäler sig. Förhoppningsvis lyckas vi med detta, säger Anneli Jönsson.

Vilka är de främsta argumenten för att åka på jamboreen?

– Jamboree17 är vårt sommarläger. Alla scouter vet att sommarläger är årets höjdpunkt. Vi vill att så många som möjligt följer med på detta, även våra spårare. Denna gång är det en extra krydda då det är en jamboree och att det dröjer fyra år till nästa chans kommer för att få vara med på en jamboree. Lägeravgiften är högre än vanligt och från kårens håll försöker gör vi vad vi kan så att det inte är lägeravgiften som avgör om scouten kan åka med eller inte, säger hon.

Vilka förväntningar har ni på Jamboree17?

– Vi förväntar oss en jamboree fylld med upplevelser och som ger minnen för livet.

– Vi förväntar oss ett program som är väl anpassat för olika åldrar.

– Härliga bad, i sol och värme.

– Många nya vänner och kontakter.

– God mat.

– Gott häng vid lägerelden.

– Vi hoppas också på att vi får bra och tydlig information om vad som väntas kan. Ju bättre förberedda vi är, desto bättre blir det för våra scouter. Det vore toppen om i kan åka iväg med förväntansfulla scouter och komma hem med lyckliga scouter där alla förväntningarna har infriats.

Hur förbereder ni er för Jamboree17?

– Just nu är den stora frågan hur vi ska laga vår mat. I allt vi gör är det patrullen som gäller, även när lägermaten ska tillagas. Vi bygger spisar och lagar all vår lägermat över öppen eld. Även våra spårar- och upptäckarscouter lagar sin mat så här, med mer eller mindre stöd av ledare. Nu har vi fått information om eldningsrestriktioner* och att det är gasolkök som gäller, och det är vår utmaning just nu. Kanske behöver vi skaffa ny utrustning för att kunna laga mat. Vi kommer också att ta med våra spårarscouter på jamboreen och i förberedelsen ingår att göra ett eget program för dem.

Scoutkåren Finn på upptäcksfärd till Söderåsen i Skåne

Scoutkåren Finn på upptäcksfärd till Söderåsen i Skåne

Vilka övriga scoutaktiviteter har ni i pipeline?

– Vi avsluter vårterminen med kårens Vårläger i början av juni, och planeringen av detta är i full gång. Ofta är vi drygt hundra scouter med på vårlägret, det är då vi kan övertyga våra yngre scouter att de klarar av och kan vara trygga att åka på sommarläger. Innan vårlägret har alla avdelningar hajker och hujker planerade. Under våren arrangerar vi Handslaget, ett scoutarrangemang för spårare och upptäckare i Lundakretsen, vilket inkluderar 20 kårer i Lund med omnejd. Under påsklovet har vi Vandringens hajk, som från början var ett Treklöver Gilwell projekt och som nu är tradition för tredje års äventyrare och för utmanare som inte hann med det som äventyrare. Vi kommer också att delta i Trapperyxan och Dynggrepen, två scouttävlingar där vi utmanar andra kårer i Skåne.

– Vid sidan om all den ”vanliga” scoutverksamheten pågår även mycket annat hos oss. Vi har tre ledare som går Värdebaserat ledarskap och en ledare som kommer att gå Treklöver Gilwell-kurs under året. Vi har engagerat oss i språkcafé-verksamhet där vi också har en möjlighet att visa upp oss som scoutkår och fånga intresserade. I vår engagerar vi scouter och föräldrar för att ta hand om och utveckla vår scoutgård, och det i form av jobbardagar, dvs några timmars fix som avslutas med god mat och gott häng.

*Fotnot: All matlagning på Jamboree17 ska ske med gas och gas kommer att finnas att tillgå på jamboreen till självkostnadspris. Det råder dock inget generellt eldningsförbud: Eldning är tillåten i byarna för lägereld etc.